RSS Feed

Nagyvilág

Jenny és Karl kalandos élete

Jenny és Karl kalandos élete Jövőre lesz Karl Marx halálának 140. jubileuma. A tőke és más politikai, gazdasági művek szerzőjéről korábban elhangzott, hogy: „Nem felelős a (kommunista) rémtettekért, amelyeket elkövettek mindazok, akik örökösének és követőinek vallották magukat”. Ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke mondta Trierben a filozófus születésének 200. évfordulóján.

Elfogadták Macron oltatlan törvényét

Elfogadták Macron oltatlan törvényét A francia nemzetgyűlés két hétig tartó heves vita után vasárnap este elfogadta a védettségi igazolást felváltó oltottsági igazolásról szóló törvényjavaslatot. A többször módosított szöveget 215 igen, 58 nem és 7 tartózkodás mellett fogadták el. A három adaggal érvényes oltottsági igazolás az augusztus óta érvényes védettséget igazoló dokumentumot váltja fel.

Meghalt Nino Cerruti olasz divattervező

Meghalt Nino Cerruti olasz divattervező Kilencvenegy éves korában elhunyt Nino Cerruti világhírű olasz divattervező és üzletember - írja a BBC hírportálja.

2023-ra rendbe jöhet a spanyol turizmus

2023-ra rendbe jöhet a spanyol turizmus A turisztikai ágazat gazdasági hozzájárulása 2023-ban érheti el a koronavírus-járvány előtti szintet – állapította meg csütörtökön Madridban bemutatott jelentésében az Exceltur spanyol turisztikai szövetség.

Másfél millió éves jeget keresnek az Antarktiszon

Másfél millió éves jeget keresnek az Antarktiszon A kutatók csaknem 3 kilométer mélyre fúrnak le négy év alatt, hogy választ kapjanak a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekre. Másfél millió éves jeget keresnek.

Vulkán, tűzvész, árvíz

Vulkán, tűzvész, árvíz A Kanári-szigetcsoporthoz tartózó La Isla de San Miguel de La Palma meseszép, vad vulkánja már több ezer família otthonát, egzisztenciáját tette tönkre 2021 szeptembere óta. A szakemberek előre szóltak, hogy a magmaömlés akár hetekig is eltarthat, az anyagikár januárig meghaladja az 500 millió eurót.

Kohl kancellár ismeretlen ifjúsága

Kohl kancellár ismeretlen ifjúsága A háborúban bátyját elvesztő Helmut Kohl kamasz volt, amikor Európában elcsitultak a fegyverek. A tanulásnál a nyúltenyésztésért, fácán etetésért jobban lelkesedő srác később diplomát szerzett, s kutyája is lett. A súlyosan beteg egykori bonni kancellár 2017-ben hunyt el. 87 esztendős volt.

ITB 2022

ITB 2022 Nemzetközi felmérések szerint a korona-járvány elcsitultával a megkérdezettek 81 százaléka ismét szívesen utazna külföldre. A válaszadók 30 százaléka rokoni, baráti találkozókat tervez a következő 12 hónapban – otthonától távol.

Két hónaposak a német jeges macik

Két hónaposak a német jeges macik „Noha Sizzel első alkalommal szült, nagyszerűen gondoskodik jegesmedve ikreiről” - fogalmazott a 900 gramm alatti testsúllyal világra jött bocsok anyjáról a hanza-városi Zoo igazgatónője. Akiak a bundás papa még csak távolból láthatta kicsinyeit, de március táján remélhetőleg ő is csatlakozhat az elragad(oz)ó családhoz.

"Nazarbajev nincs Budapesten"

"Nazarbajev nincs Budapesten" A magyar külügy nem tud róla, hogy hazánkban lenne a Kazahsztánból elmenekülő Nurszultan Nazarbajev, írja a Magyar Hang. A lap emlékeztet, a lehetőség azért merült fel korábban, mert a zavargások kitörésének idején az egyik Kazahsztánt elhagyó magángép Budapesten szállt le.

Karikó Katalin és Bay Zoltán története is megy a Holdra

Karikó Katalin és Bay Zoltán története is megy a Holdra 2022 nyarán indulhat a Hold felszínére a Peregrine űrszonda, hogy a tudományos kutatóeszközök mellett egy különleges küldeményt, a hazai Puli Space Technologies Téridő plakettjét is eljuttassa az égitestre. A legszélsőségesebb körülményeknek is évezredekig ellenálló fémtáblán magyar tudósok történetével üzen térben és időben minden korábbinál távolabbra két hazai vállalat.

Évente 7,5 centimétert dől a San Franciscó-i felhőkarcoló

Évente 7,5 centimétert dől a San Franciscó-i felhőkarcoló San Francisco elhíresült felhőkarcolója, a Millennium Tower évente mintegy 7,5 centimétert dől az oldalára, valamint folyamatosan süllyed is - idézte a The Guardian a luxuslakástorony helyreállítását vezető mérnököt.

Miért kapott különengedélyt Novak Djokovic?

 Miért kapott különengedélyt Novak Djokovic? Újabb fejlemény történt 20-szoros Grand Slam-győztes Novak Djokovic ügyében. A világelső teniszező ügyvédjei nyújtottak be egy papírt, ami szerint azért kapott különengedélyt az Australian Openen való induláshoz, mert nemrég átesett a koronavírus-fertőzésen, ezért nem vette fel az oltást.

Skodák Közép-Ázsiából

Skodák Közép-Ázsiából A harminc magyarországnyi területű Kazah Köztársaságban 2022-ben utcai harcokról szólnak a krónikák. Arról kevesebbet hallani, hogy már jó két évtizedes múltra tekint vissza az Azia Avto OAG. A gépjárművek összeszerelésére alapított cég a 21. század hajnalán többek közt ©koda és Kia modeleket dobott piacra.

További írások a rovatban

Lap tetejére