RSS Feed

Vélemény

Regös István: Ne bántsátok a Lajost!

Ne bántsátok a Lajost! Na, most aztán álljon meg a menet, mert még lebabázik a menyasszony! Mert ha ez így megy tovább, az igazság bekötött szemű asszonya, Justicia, megsértődhet. Hogy csak a legutolsót nézzük (Mi az hogy legutolsó? Azt mondják, van több is.), itt van ez a Kósa Lajos. Ő a legjobb példa erre. Minek is bántjátok? Hiszen ő a Föld legártatlanabb politikusa. Szelíd, jóindulatú, mint a pincebogár.

Dalia László: Havas tanár úr

Havas tanár úr Nem értem Havas Henriket. Írt egy könyvet Benkő Laciról, Ez már a huszonvalahanyadik kötete, ám minden bizonnyal az egyik leggyengébb. A pletyka szerint gyakran dolgozott gyakornokkal és volt is néhány dolgozata, amely nem volt rendesen átgondolva. Ám most még azt is leírta, hogy a Pozsonyi úti irodájában vagy egy turnébuszban beszélgettek, tehát ő volt ott.

Mogyorósi Géza: Drezda: tragédiából sikertörténet

Drezda: tragédiából sikertörténet A szász város 18. században épült Miasszonyunk templomát (Frauenkirche), George Bähr remekművét, (s megannyi lakóházat, gyárat) hetvenhat esztendeje a brit és az amerikai légierő pusztította el. Az egykori NDK romos mementója a harmadik évezredben született újjá. Ha nincs éppen koronavírus, avagy másmilyen járvány, krízis, akkor hívők és turisták ezrei gyönyörködnek benne, kívül-belül.

Csontos Tibor: A kenguru

A kenguru A minap sugározta az egyik televíziós csatorna Zsombolyai János 1975-ben forgatott zenés road-movie-ját, A kengurut. Jó volt újra nézni, s persze, nem csupán a stoppost alakító szeplős bombázó, Tarján Györgyi miatt, aki éppen olyan üdítő és friss volt, mint maga a film. Vagy mint a benne elhangzó jó zenék, ezek között is a legjobb a Fonográf telitalálatos főcímzenéje, A kenguru. Olyan ez a film, mint egy mozgóképes retrószótár: Paks, Tefu, autóstop, Z-elemek az atomerőműbe, presszós galeri, Camel-reklám, kamionos bizniszelés, kertvendéglős tatárbifsztek...

Dalia László: Győzikét magába zárták

Győzikét magába zárták Győzike a minap Hajdú Péter vendége volt, az Összezárva című műsorban. A roma celeb manapság leginkább arról híres, hogy nem beszél a testvérével, mert az ellopta előle a showt, vagyis saját műsora van, Demcsák Zsuzsával villog a Farmon. Ja, nehéz a celebek élete, ha a reflektorok már gyengén világítanak.

Mogyorósi Géza: Königer magyar dívái

Königer magyar dívái Óvatosan, de szívesen írok cikkeket a 20. század magyar színésznőiről. Tudásom nem kis részét Königer úrtól kaptam. A három éve elhunyt schönebergi bohém kritikus hangját ma is hallom: „Gézuka, ha felszteppeltél volna hozzám a negyedikre, adtam volna még anyagot a témához”. Mennyből a Miklós!

Csontos Tibor: A Módos

A Módos Amikor hatvan évesen nyugdíjazták a Magyar Televízióban, gyakorlatilag a könnyűzenei szerkesztőséget is nyugdíjba küldték. Márpedig a köztelevízió könnyűzenei életét évtizedekig ő határozta meg, táncdal- és dzsesszfesztiválokat szerkesztett, az ő leleményei voltak olyan műsorok, mint például a Jazz Pódium, a Roxínpad, az Egymillió fontos hangjegy, a Pulzus, a Pori Jazz. Nyolcvanegy évesen meghalt Módos Péter (képünkön).

Regös István: Két ember, egy program

Két ember, egy program Ennek a kis írásnak a hősei egy sebészorvos és a betege. Hosszú évek alatt barátság alakult ki köztük, civilben is tartották a kapcsolatot. A sors úgy hozta, hogy azon a bizonyos reggelen, betegség miatt az orvos a barátja műtétjére készült, a beteg pedig nem kevés félelemmel indult a kórházba.

Dalia László: Celebvilág Magyarországon

Celebvilág Magyarországon A celebnek nincs is tudományos leírása, leginkább egy túlmozgásos közszereplőt kell elképzelnünk. A celebek fele egyébként semmihez sem ért, nem tudná Hamletet eljátszani a színpadon, nem képes akapella elénekelni a Mercedes Benzet és üzleti sikerekről sem tudnának beszámolni.

Regös István: Hegedűs a földön

Hegedűs a földön Az új kor számos igazságát teszi lábunk elé Tevje, a tejesember. Nem gondoltuk volna, hogy alig néhány évtized múlva a világon szinte semmi sem változik, legfeljebb hátrányára. Magyarországon a musical Hegedűs a háztetőn címmel futott a Vígszínházban is. Az előadást Eszenyi Enikő rendezte, brilliánsan. Az ukrán-orosz-zsidó együttélés e fantasztikus színpadi kavalkádja arról is mesél, hogy az emberek eredendően jónak születnek, csak menet közben romlanak el.

Mogyorósi Géza: Hé, taxi!

Hé, taxi! Pesttől New Yorkig és Berlintől Palma de Mallorcáig sokfelé taxiztam már a világban: csak azt sajnálom, hogy anno Havannában kihagytam ezt a veterános kalandot. Ott Kubában kemény valutás turisták nélkül 2021-ben sem lehet rózsás a helyzet! Persze Európában is megtizedelte a járműállományt a korona kór!

Csontos Tibor: KNER-beszéd az életünk

KNER-beszéd az életünk A KNER nem más, mint a Klubrádió Nemzeti Együttműködési Rendszere. Mióta kiderült, hogy gázoltak ezen az éteri zebrán, cseppet sem meglepő, hogy nagyon sokan megmozdultak ezért a rendkívül népszerű frekvenciaáldozatért, egyszerre szólva szolidaritásról, segíteni akarásról, az életben tartásának kinyilvánított szándékáról. A hivatalos szavak hivatalos vivője szerint hisztéria övezi azt, amelyhez a a hivatalosságnak semmi köze. A KNER pillanatok alatt jött létre. KNER-beszéd az életünk, s túl sok ember van, ki többre nem, csak KNER-szavakra gondol...

Dalia László: Berki kontra Puzsér

Berki kontra Puzsér A celebek néha fellázadnak, mert olyan ez a világ, hogy olykor betolakszik egy idegen és leüvölti a fejüket. Persze, ez csak jelképes, de Puzsér Róbert temperamentumát ismerve, még ez is megtörténhet. Mindenesetre most éppen Berki perli, mert úgy érzi a becsületébe gázoltak. Többek között nyilvános senkinek titulálta Puzsér.

Mogyorósi Géza: Állati hideg Berlinben

Állati hideg Berlinben Nem csak a hőmérő higanyszála mutat mínuszt a német fővárosban, hanem a két Spree-parti állatkert kasszája is. A tavalyi kényszerű bezárások után, mintegy 12 millió eurós hiány keletkezett a Berliner Zoo és a Tierpark költségvetésében. Jó hír, hogy így februárban az intézmények külső részei látogathatók és civil kurázsiból sincs hiány!

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére