RSS Feed

Vélemény

Regös István: Új szótár

Új szótár Az egész világot megváltoztatta ez a súlyos, ragályos, gyorsan terjedő betegség, amit koronavírusnak neveznek. Teljesen új szótár született, például: pandémia, melynek jelentése a Wikipédia szerint: "Olyan fertőző betegség okozta járvány, amely sok embert fertőz meg nagyon nagy területen, akár több kontinensen, vagy világszerte.”

Dalia László: Klubfoci Magyarországon

Klubfoci Magyarországon Egy hete tudjuk, hogy a DVTK és a Budafok esik ki az NBI-ből. Egy légiós és egy magyar csapat. És ez végül is igazságos, hiszen a 12 csapatos magyar bajnokságban 6 csapat 90 százalékban külföldieket játszat, míg van hat másik, ahol 90 százalékban magyarok fociznak. Egy szegény ország gazdag bajnokságában szórják a pénzt kifelé az ablakon.

Mogyorósi Géza : Málta sármja

Málta sármja Olvasom, hogy Mallorca után másik kedvenc földközi-tengeri szigetem is hamarosan szélesre tárja a kapuit a turisták előtt. Igen Málta! Ahol az 1947-ben férjhez ment, {tavasszal megözvegyült} s immáron 69 esztendeje Londonban trónoló brit királynő mézes hónapjait töltötte. Jómagam kétszer landoltam, vakációztam ott.

Csontos Tibor: Covidiákok

Covidiákok Sok minden miatt nem irigylem és sok minden miatt sajnálom is a mai középiskolás nemzedéket, de a most érettségizetteket kiváltképpen nem irigylem és nagyon sajnálom. Nem kis lelki teher volt a víruscirkusz közepette számot adni mindarról, ami eldöntheti életük alakulását, sorsuk ilyenre vagy olyanra fordulását. A legnehezebb érettségi tétel ezúttal is az volt, hogyan úszhatják meg a fertőzést. S miként befolyásolja jövőjüket a felborult életrend, életritmus.

Mogyorósi Géza: Magyarok a Spreenél

Magyarok a Spreenél A fal 1961-es nyári felhúzása és '89-es leomlása után is Közép-Európa egyik legizgalmasabb, befogadó települése Berlin. Igaz kevesebben portyáznak most a Spreenél, mint a koronavírus-járvány kirobbanása előtt! A hosszabb-rövidebb időre idelátogató honfitársaink szintén otthonosan érezhetik magukat a Michael Müller főpolgármester vezette világvárosban.

Dalia László: Rossi válogat

Rossi válogat Rossi kapitány kihirdette a magyar labdarúgó válogatott keretét, amely az Európa bajnokságon megmérkőzik Németországgal, Portugáliával és Franciaországgal. Sok meglepetés nincs, az olasz edző nem kapkod, ragaszkodik az eredeti csapathoz és persze mindig figyeli a rendkívüli tekjestímlnít nyújtó játékosokat, így került most be Hahn, a gólkirály és az MTK (Dallas) vagy reménysése, Schön a csapatba.

Csontos Tibor: Kamera a rúzsban

Kamera a rúzsban S persze iránytűt rejtett a púderkészlet, szükség esetére ciánkapszulát a nyakban lógó medál. Mindez kötelező kelléke volt a brit női ügynökök felszerelésének, akiket 1944-ben átdobtak Franciaország megszállt területére, hogy a francia ellenállókkal együtt előkészítsék a terepet a szövetségesek inváziójára. Ezekről a női ügynökökről szól az amerikai Pam Jenoff Elvesztek Párizsban című, történelmi hűségen alapuló fikciója. Amely egyszerre háborús kalandregény, kémthriller és kortárs krimi. Három az egyben.

Mogyorósi Géza: Löw kálváriája

Löw kálváriája Két tavaszi győzelem után a világbajnoki selejtező harmadik körében vereséget szenvedett a német labdarúgó válogatott. NSZK – Észak-Macedónia 1:2. A posztjáról a nyári kontinens tornát követően távozó Jogi Löw szövetségi kapitány nincs jó passzban. Így egyre többen üdvözlik, hogy átadja helyét a kispadon. De kinek?

Dalia László: Majka felment a miniszterhez

Majka felment a miniszterhez Majkának eddig minden húzása bejött, nem is nagyon tudták kikezdeni, miközben többször megszólalt húzós kérdésekben is. Ám amikor elment Szijjártóhoz, vagyis felment a miniszterhez, akkor házhoz ment a pofonért. Olyan gyűlölethullám zúdult a nyakába, hogy máig nem tért magához.

Csontos Tibor: Vírus vs. klíma

Vírus vs. klíma A járvány jó ideje lenyomta a klímaváltozást a tématoplistán. Miközben éppen Kínában huszonöt százalékkal esett vissza a káros anyag kibocsátás, ami kétszáz tonnának felel meg, a karantén és a kijárási tilalmak miatt csökkent a nagyvárosok levegőjének nitrogéntartalma. Klímaváltozás ide, felmelegedés és olvadó jéghegyek oda, szomorú látvány volt a koronavírus járvány miatt elnéptelenedett, máskor nyüzsgő nagyvárosok utcaképe.

Mogyorósi Géza: Qingdaoi sörbuli

Qingdaoi sörbuli A németországi Bundesliga start talán némileg kárpótolja azokat a sör és sport rajongókat, akik idén kénytelenek lemondani a müncheni Oktoberfest örömeiről. Mások irigykedve tekintenek a Föld legnépesebb államára, ahol a koronavírus-járvánnyal dacolva augusztusban százezrek kortyolják kedvenc habzó italukat egy fesztivál keretében.

Regös István: Kiradírozott emlékezés

Kiradírozott emlékezés A legjobb írás az, amit első dühödben írsz. Kevés dolgot utálok jobban, mint a gyávaságot. Az maga a szégyen. Nem tudom, látták-e a tudósítást a Vígszínház 125. évfordulójáról, színészek, rendezők, mi több, Kossuth-díjasok is megszólaltak. Sok-sok információt közöltek, például, hogy az erdélyi származású Ditrói Mór alapította a Vígszínházat, azzal a célkitűzéssel, hogy az ország leghíresebb, legmodernebb játszóhelyévé váljon.

Dalia László: A magyar átok

A magyar átok Nemrégiben megjelent egy amerikai tanulmány, miszerint a a covid-vírus valóban nagyon veszélyes azokra, akiknek magas a cukruk, vérnyomásuk, de a túlsúly mindennél ártalmasabb, a zsírszövetből nehezen talál ki. És bár efféle felmérés talán még nem is készült, de az ismerőseim körében valóban ezt igazolta vissza az élet vagy inkább a halál.

Csontos Tibor: Kávéház a vírushoz

Kávéház a vírushoz Miért ne nyílhatna meg tébolyult időkben egy vírushoz címzett kávéház? Első pillantásra talán veszélyes ötletnek tetszik, mert talán azt sugallja, hogy a Frapuccino, a Mélange mellett Covid Macchiato is szerepel az itallapon. Remélhetően, ez utóbbi kávéfajta ötlete nem lesz ragályos, mindenesetre a „vírusos” cafe után jöhet a Vakcina Pub, a Szputnyik Vodkabár, a Sinofarm Chinese Restaurant, a Moderna Taverna, mi több, a Pfizer Kifőzde.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére