RSS Feed

Vélemény

Mogyorósi Géza: Poros porosz történelem

Poros porosz történelem A szövetségesek Kontroll Tanácsa 75 éve jelentette be Poroszország "jogi" megszűnését. Így nyílt meg az út a szovjet zónában az NDK, az amerikai-brit-francia övezetben az NSZK megalapítása előtt.

Regös István: Mi, magyarok

Mi, magyarok Van Európában egy nép, hála Istennek kellően keveredve. Egy olyan ország ez, amelyről hamar kiderült, hogy csak úgy maradhat fent, ha a benne élők összedolgoznak. Belgiumban három hivatalos nyelv van, a holland, a német és a francia, s az ország bizonyosan nem küzd nyelvi nehézségekkel.

Bajnóczy Bella: Éljen Augusztus 26.50!

Éljen Augusztus 26.50! Charles de Gaulle, a hatvanas évek francia államfője arra buzdította a karikaturistákat, hogy minél nagyobb orral ábrázolják és minél gyakrabban szerepeltessék. Tudta, mindez növeli a népszerűségét. A Kádár-korszak politikusai nem udvarolták körbe a Ludas Matyi című szatirikus hetilap és a Népszabadság karikaturistáit, akik persze olykor merészelték őket lerajzolni. Képzeljük el a ma politikusait, amint körüludvarolják a mai karikaturistákat!

Dalia László: A 102 bátor ember

A 102 bátor ember A kisérlet sikerült, a beteg meghalt. A Magyar tudományos Akadémiát nem sikerült lezülleszteni,mint megannyi intézményt. Eddig 102 akadémikus írta alá az Orbán ellen szóló peticiót, s ők nem hátráltak meg, mint Hegedűs Zsuzsa, pedig ezzel egy rendszernek mondtak nemet, hiszen Orbán maga a NER, nélküle egy nap alatt összedőlne, a papagáj kórus kórusvezető nélkül csak egy nyivákoló banda.

Mogyorósi Géza: Spree-parti sötétség

Spree-parti sötétség Berlin legendás gótikus remekművéhez, az Alexanderplatzhoz közeli Marienkirche-hez már új metró (U5) repít a Brandenburgi kaputól. Újdonság, hogy az energiatakarékosság szellemében augusztustól éjszakánként már nem lesznek kivilágítva ezek a látványosságok, miként a dóm sem.

Bajnóczy Bella: A Balaton keretében

A Balaton keretében Pezsgőkoccintás keretein belül kötöttek szerződést." Ebben a műfajban ez a mondat a nagy kedvencem. Az egyik kisvárosi helyi televízió híradója ajándékozott meg ezzel a gyöngyszemmel. Alig egy keretnyivel került nálam a második helyre a tudósításból származó " közösségi futás keretein belül" kifejezés. Miután a környezetvédők hangosságban kezdik maguk alá gyűrni az anyanyelv védőit, e kis gondolatfutam keretében igyekszem bekeretezni, mennyire elharapózott ez a borzalmas szótöltelék: keretében.

Regös Gábor: Kenyér és cirkusz

Kenyér és cirkusz “Valami van, de nem az igazi!” egyre aktuálisabb az egykori Arkagyij Rajkin klasszikusa. Mert már az antik Rómában is tudták: “Kenyeret és cirkuszt” a népnek! Igen ám de a mostani helyzetben egyik sem könnyű.

Dalia László: Rimini odaát van

Rimini odaát van Az olasz fürdővárost még sosem láttam ilyen zordnak, kietlennek, hidegnek, mint a Rimini című filmben. Igaz, a díszlet stimmel, a kiöregedett énekes a bezárt szállodák egyikében esténként busszal érkező turistáknak, leginkább öreg hölgyeknek ad házi koncertet. És aztán rendesen iszogat, majd hazamegy horkolni a saját képmásával kitapétázott házba.

Regös István: Ne panaszkodjunk mindig

Ne panaszkodjunk mindig Olyan a Balaton part, mint Renoir egyik csendélete, vagy mint egy boldogan heverésző család portréja. Milyen régen vártuk ezt a napot! Panaszkodtunk mindenért, a hidegért, az eső miatt. Én többször mondtam, hogy mindenki bújjon a sarokba, aki az időjárást okolja a lelkiállapotáért. Persze, ebben is van valami. Más fényes napsütésre ébredni, amikor a reggeli öltözékünk egy rövidnadrág és egy trikó. Aztán lassan-lassan kezdünk hozzászokni a súlyos kánikulához.

Mogyorósi Géza: Türelmetlen drukkerek

Türelmetlen drukkerek Szerintem a német foci szurkolóknál, már csak a sörgyárak várják jobban, hogy augusztusban elstartoljon az első osztályú labdarúgó bajnokság. Hiszen hiába van dögmeleg Európa szívében, a durva infláció miatt a polgárok, már olyan alapvető élelmiszeren is spórolnak, mint a folyékony kenyér.

Bajnóczy Bella: Zsazsaságok

Zsazsaságok A Gábor Sári néven született Gábor Zsazsa, egyeseknek Zsa Zsa, nagyon tudott valamit. Ahhoz, hogy valaki a világ első celebje legyen, annak persze tudnia is kellett valamit. Szépsége nem mindenkit nyűgözött le, színésznői tehetsége sem uralta a hollywoodi álomgyárat, ám legendás férfifaló vampként mindig el tudta adni magát. Szóval, Sárika egy kicsikét sem volt butácska. Sőt. Kilenc házasságot köttött, csupa luxusférjjel dicsekedhetett, akiket mindig elhagyott, de a házukat megtartotta. Gábor Zsazsa Múzeum nyílt Budapesten, ORIGO Filmstúdióban.

Dalia László: Valami elkezdődött

Valami elkezdődött Több politológus mondta már, hogy szinte megjósolhatatlan, mikor kezd egy rendszer felmorzsolódni, melyik pillanatban indul meg az erjedés, ami aztán visszafordíthatatlanná válik. Orbán hatalma is szinte kikezdhetetlennek tűnt, a harmadik kétharmad már földbe döngölte az országot. S úgy tűnik Orbán is elhitte, hogy őt nem lehet elmozdítani. Ám most mintha baljós árnyak gyülekeznének.

Mogyorósi Géza: Hősök - Wehrmacht uniformisban

Hősök - Wehrmacht uniformisban Érdekes mellékszála a február óta dúló kelet-európai vérontásnak, hogy történészek most arra emlékeztetnek, hogy a hitleri háború áldozatai között több volt az ukrán és belorusz nemzetiségű polgár, mint az orosz. Bevallom – nem tudtam.

Bajnóczy Bella: Müzli hazafiaknak

Müzli hazafiaknak Felleltem egy amerikai kiállítás prospektusát, melyben csuda dolgokat kínálnak luxus bababolt tulajdonosoknak, gyerekeknek, hazafiaknak, konyhamániásoknak, nassolóknak, macskagazdáknak. Ez utóbbiak például fogkőeltávolításra alkalmas ízletes rágcsálnivalót szerezhetnek be cicájuknak. Mi több, vehetnek macskadrogot: nem más ez, mint kábítóbuborék, melyet belefújhatnak a macskák kis szőrme pofijába.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére