RSS Feed

Vélemény

Bajnóczy Bella: Memóriahab

Memóriahab Eddig csak sejtettem, hogy a hörcsög az hörcsög, de most már biztos vagyok benne. Igaz, a végső bizonyosság még hiányzik, mármint az, hogy a fiúhörcsög az fiúhörcsög, a lányhörcsög az lányhörcsög, de sebaj, kivárom a hitelesített tanúbizonyságot. Végül is, gondolom, felettébb hasznos cuccról van szó, miként ezt szinte naponta sulykolják belém termékajánlásilag. Édes kis plüss hörcsögöt kínálnak.

Dalia László: Szívhang

Szívhang Az abortusz nem könnyű döntés, s aligha felelőtlen az a nő, aki ezt az utat választja. A lopakodó szigorítás, ahogy a minapi tüntetésen elnevezték a kormány újabb és újabb ötleteit nem segít rajtuk, sőt csak megnehezíti az életüket és megalázó procedurára kényszeríti őket, amikor a műtét előtt, kötelezően meg kell hallgatniuk a magzat szívverését.

Mogyorósi Géza: Genscher emléke

Genscher emléke Az 1972-es - vérfürdőbe torkollott - müncheni olimpia idéjén Bonnban szövetségi belügyminiszterkedő Hans-Dietrich Genscher a fél évszázaddal ezelőtti ötkarikás tragédia kapcsán rendszeresen bukkan fel most ősszel a német tévé képernyőjén. Kedveltem az öreget. Fiatal külföldi tudósítóként két alkalommal is találkozhattam a 89 évesen elhunyt Hans-Dietrich Genscherrel.

Bajnóczy Bella: Zaza Hollywoodlandből

Zaza Hollywoodlandből Angelina Jolie ráfeküdt az egyik filmjének jelenetében. Bruce Willis-szel együtt rohangált az Andrássy úti bérházak tetejénPiroch Gábor, az amerikaiaknak csak Zaza vagy Gabur, a világ filmgyártásának topkaszkadőre, akire élő legendaként tekintenek ebben a különleges, nehezen körül írható szakmában, aki Hollywoodland című legújabb könyvében, kalandregényében idézi élményeit, s visz el a kaszik kulisszái mögé.

Mogyorósi Géza: Spandau harcias romantikája

Spandau harcias romantikája Berlinben már többször megfordult magyar barátaimnak pár hete spandaui városnézést ajánlottam. A pesti házaspárnak nagyon tetszett ez a különleges hangulatú kerület, mely az első világháború után lett a metropolisz nyugati felének szerves része a Havel és Spree folyók találkozásánál.

Dalia László: MI VAGYUNK A MAGYAROK

 MI VAGYUNK A MAGYAROK Nem tudom, mi lesz mai magyar-olasz meccs végeredménye, de a magyar labdarúgó válogatott így is nagyon szépen muzsikált, akár első lesz a csoportjában, akár nem.Ez Rossi edző és a fiúk érdeme, viszont az ömlengések, az ostoba túlzások a világraszóló diadalról, a történelmi tettekről borzasztó visszatetszőek, pedig Rossi kapitány épp ettől óvja a drukkereket.

Bajnóczy Bella: Bécsi puzzle

Bécsi puzzle Bécs, a hajdanvolt császárváros már cseppet kedveli, ha császárvárosként emlegetik. Az viszont nincs ellenére a szomszédvárnak, ha például uborkafővárosnak nevezik, Bécs ugyanis a többi osztrák tartományt túlszárnyalva tophelyet foglal el az uborkatermesztésben. Bécs a világ legélhetőbb városa és "legokosabb" is, még a mezőgazdaság is valósággal virágzik.

Mogyorósi Géza: Hosszú hétvége - négy keréken

 Hosszú hétvége - négy keréken Eseményekben gazdag egy esztendő telt el a tavaly szeptemberi Bundestag voksviadal óta. A szövetségi választás a posztjáról önként távozó Angela Merkel pártjának kudarcával végződött. A Kereszténydemokrata CDU (és bajor testvére, a CSU) ellenzéki szerepben köszönti október 3-át, a Német egység napját. Autóhistóriával vegyített germán múltba révedés!

Dalia László: Azért vannak a jóbarátok

Azért vannak a jóbarátok Hihetetlen esten voltam az Óbudai Társaskörben szerdán. Afféle happeninghez már többször volt szerencsém, ahol a festő festett, a zenész meg aláfestette, s ezek az improvizációk nem sok művészi élményt adtak. Ám ez most más volt, láthattunk 28 Hungarikont, 28 képet, s utána hallhattuk a történeteket az írókról, zenészekről, akiknek a tárgyaiból születtek.

Bajnóczy Bella: Putyin már a spájzban van

Putyin már a spájzban van A spájzpolcon sorjázó gusztusos befőttes és lekváros üvegek között búvik meg az orosz elnök portréja, mintha szemlét tartana ebben a kis vingerszkaja kamrában, nélkülözve a tizede meg a többiek árgus tekintetét. Ott is van a legjobbak között. Azonmód hat, szinte lerohanja a valóságot,meg is kapta A legkedélyborzolóbb alkotásért járó Borz-díjat. Több pályamű ugyancsak borzoló. Ám mégis, az idei ARCosok mintha gyengébben muzsikálnának.

Mogyorósi Géza: Németország Firenzéje

Németország Firenzéje Ifjúságom kedvenc könyve, Jr. Kurt Vonnegut "Ötös számú vágóhíd" című remekműve megdöbbentő erővel idézi fel Drezda esztelen elpusztítását. Budapesten aznap, 1945. február 13-án csitultak el a fegyverek, amikor három fázisban brit és amerikai bombák hullottak a barokk metropoliszra.

Dalia László: Rezsifront - A kultúra visszavonul?

Rezsifront - A kultúra visszavonul? A kultúra megint vesztésre áll, az elszálló rezsi miatt már a leggazdagabb önkormányzatok is múzeumokat, könyvtárakat, sőt színházat zárnának be. Nincs kegyelem, a NER a kultúrát egyébként sem sokra becsüli, leginkább lenini módon a propaganda eszközének tekinti és legfanatikusabb híveit nevezi ki a főbb posztokra, akik NER-reál kultúrát próbálnak teremteni - szemben a világgal.

Bajnóczy Bella: Kend Töke Fried Chicke

Kend Töke Fried Chicke A hajléktalanná lett Trunk Tibi, miután kinyaralta magát a festői járdaszigeteken, úgy hordta a hajnali piacon a feje tetejére stószolva a zöldséges és gyümölcsös ládákat, mint a Páger játszotta Tamburás a Hattyúdal című filmben. Trunk Tibi, a hajlékony hajléktalan nem más, mint Köves József Hajlékony hajléktalan című regényének hőse, aki egy lottóötösnek köszönhetően pillanat alatt milliomossá lesz. A homlesz világból, ahol ő volt a füstölt főtt császár, átigazol a dúsgazdagok világába.

Mogyorósi Géza: 2024 - Merkel könyve

2024 - Merkel könyve A mamának (Mutti) becézett, 2005-ben hatalomra került német kancellárnő nem indult a - tavaly szeptember végi - szövetségi urnacsatán. A nyáron 68. születésnapját ünnepelt Merkel asszony decemberben átadta a stafétabotot addigi pénzügyminiszerének, s pártcsoportja (CDU/CSU) ellenzékbe vonult. Olaf Scholz (SPD) személyében negyedik alkalommal van szocdem kormányfője az NSZK-nak.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére