RSS Feed

Vélemény

Mogyorósi Géza: Merkel nélkül

Merkel nélkül December óta Olaf Scholz – korábbi szövetségi pénzügyminiszter és alkancellár – az NSZK kormányfője. Rengetegen üdvözölnék, ha májusban ellátogatna a háború sújtotta Ukrajánba. Miközben német és más politikusok már-már csoportos turistaként utazgatnak Kijevbe, sokak szerint ott csak a tavaly nyugdíjba vonult Angela Merkel tudna tűzszünetet elérni.

Bajnóczy Bella: Noszti fiúknak és noszti lányoknak

Noszti fiúknak és noszti lányoknak Bambiból kettő is volt. Az egyik ugye, Felix Salten Bambi című meseregénye a fiatal szarvasbika kalandjait megörökítendő. A másik a főleg a pályaudvarok restijében és a hajdani Utasellátó vonatbüféjében kapható, citromízűnek szánt, de kátrányos ízben végződő sárga itóka, amit fehér csatos, recés üvegben árultak. S amit a Pancsoló kislányban Kovács Esztike kilencszázhatvanban megénekelt. Utóbbi Bambi a nosztalgia, a retró szinonímája lett, ama retróőrületé, amely már a retróvéradást is kitermelte. Ha Kinizsi sörrel nem is, de virslivel igen.

Dalia László: Ki a jó hazafi?

Ki a jó hazafi? A minap jelentették be, hogy a Pesti TV hamarosan lehúzza a rolót, s ez annyira nem érte váratlanul a média piacot, hiszen hónapokkal ezelőtt Vaszily Miklós Fidesz média-mogul már jelezte, hogy nem elégedettek a csatornával, sőt pénzt is elvontak tőlük. Egyet nem lehet elvitatni a baseball sapkás fiataloktól, hogy ezerrel nyomták. A forrásaikra viszont sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy tiszták.

Mogyorósi Géza: Döcögő Tesla

Döcögő Tesla Németország legkorszerűbb, új járműipari cége e tavasszal kezdte meg a termelést. A Tesla 2022 első negyedévi, 3 milliárd dolláros rekord nyereségében, így még nem játszhatott szerepet a Berlinhez közeli Gigafactory kulcsátadása. Az amerikai márka európai tömeggyártásának májusban az egyik gátja az égető szakember hiány!

Bajnóczy Bella: Meztelen kertészkedés

Meztelen kertészkedés Talán sokan nem tudják, bár lehet, hogy sokan mégis tudják: a minap ünnepeltük a Meztelen Kertészkedés Világnapját. Eredeti angol megnevezése imigyen fest: Naked Gardening Day. A meztelenséget és a kertművelést a városi legenda szerint két nudista találta ki, egyikük állítólag nudista magazin főszerkesztője, másikuk a meztelenül kerékpározás guruja. A kertes házban lakók szerint ezen a napon nem számított kukkolásnak, ha megbámulták a szomszédjukat, amint pucéron nyírják a füvet. Lehet, hogy emiatt zöldebb a szomszéd kertje.

Dalia László: A közlekedési kultúra napja

A közlekedési kultúra napja A közlekedési kultúrának is van napja. Nyolc éve meg is ünneplik, most a MÜPA volt a helyszín. És ez nem egy formális program volt, tényleg tartalommal töltötték meg, 85 szervezet 165 programot hirdetett meg és a nyitó ünnepségen többek között díjazták Az év hídját, körforgalmát, KRESZ parkját és kerékpárútját.

Regös István: Halottról jót vagy semmit

Halottról jót vagy semmit Ördögien nehéz nekrológot írni két olyan emberről, akik vagy bűnözők, vagy azt játszották. A közvéleményben kialakult róluk egy kép, az egyikből hivatásos celeb lett a másikról csak annyit lehetett tudni, hogy közlekedési balesetben két ember halálát okozta Budapesten. Érdekes módon mindketten a fitnesz rabjai voltak, felpumpálták az izomzatukat és elérték, hogy közismerté váljanak. Nem akarom azt írni, hogy hírhedté.

Regös István: Öv

Öv Ha lenne egy közvéleménykutató cégem, arról is készítenék felmérést, hogy a gépkocsivezetők és az utasok hány százaléka kapcsolja be a biztonsági övet indulás előtt. Az egyik ilyen intézetnek nagyon tetszett ez a kutatási téma és a válaszok feldolgozása után döbbenetes eredménnyel szolgált. Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság (továbbiakban OBB ) szerint a gépkocsivezetőknek kevesebb, m a fele használja a biztonsági övet, az utasok pedig a hátsó ülésen még ennél is kevesebben.

Mogyorósi Géza: Német külügyi nyüzsi

Német külügyi nyüzsi Jó öt hónapja, a német történelem első női külügyminisztere Annalena {Charlotte Alma} Baerbock. A zöldek – szó szerinti – frontasszonya első hivatalos útján, decemberben a francia fővárosba látogatott el. Majd Brüsszel és Varsó következett! S azóta több tízezer mérföldet repkedett. S bátran, Ukrajnát is felkereste. Májusban ő Európa egyik legaktívabb külpolos szereplője!

Bajnóczy Bella: Ikrek szoptatása és munkaidő

Ikrek szoptatása és munkaidő Könyvtári selejtezéskor bukkantam rá A munka törvénykönyve és végrehajtási rendelete című alapműre, alcíme szerint A Szakszervezetek Országos Tanácsa Titkárságának hivatalos összeállítására. 1961-ből. A bejegyzésekkel tarkított, ütött-kopott kötet, anno bizonyára kézről-kézre járhatott. Nem is csoda, hiszen így kezdődött: "A Magyar Népköztársaság a munkások és dolgozó parasztok állama, amelyben a termelési eszközök zöme társadalmi tulajdonban van. A dolgozók hatalmas többsége felszabadult a kizsákmányolás alól a Szovjetunió állandó segítségére támaszkodva...

Dalia László: Hajrá magyarok!

Hajrá magyarok! A Vasas feljutott az NBI-be, miután fölényesen megnyerte a Merkantil Bank Ligát. Ahogy Nagy Miklós sportigazgató mondja, volt 4 év pokoljárásuk, míg vissza tudták verekedni magukat az első osztályba. Ők is cseréltek 6 edzőt menetközben, néha türelmetlenek is voltak, de ez más magyar klubokra is igaz. Hogy aztán sikerül-e a 12 csapatos OTP Bank Ligában megkapaszkodniuk az egy másik kérdés.

Mogyorósi Géza : Boris nem bűnbánó

Boris nem bűnbánó A BBC és a német ARD közszolgálati tévé csatorna – sok ezer más hírforrás mellett – arról számolt be a tavasszal, hogy az NSZK korábbi világelső teniszezőjét, Boris Beckert „súlyos pénzügyi csalásokért, a brit csődeljárási törvény megsértése” miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Ahogy ismerem, Keljfel Jancsi ő!

Dióssy Dániel: Szerelmem, Dietrich

Szerelmem, Dietrich Marlene az én rókám. Nőstényrókám. Már sok bőrt lehúztam róla, de most valami olyasmit húznék le róla, amit még fel is ajánlhattak volna Goebbels doktornak, aki téli ruhát gyűjtetett germán katonáknak. Ezt is megírtam már sokszor, de nem elégszer, úgyhogy majd még mesélek. Ám most itt van a Kék angyal legendás ruhadarabja, az a bizonyos női nadrágviselet, amellyel Marlene Dietrich sikereket könyvelt el. Greta Garbonak ugye, ott volt a magas nyakú "Garbo" pulóver, Dietrichnek a nadrág. Na, erről nem írtam még, de most mesélek.

Regös István: Anyák éve

Anyák éve Nem tudom, hogy vannak vele, de én nagyon nem szeretem a kötelező ünnepeket. Milyen dolog az például, hogy az év egyetlen napján köszöntjük az édesanyákat, a nagymamákat?! Egy csokor vagy cserepes virággal, mintegy lelkiismeretünket megnyugtatva, letudva a kötelezőnek tartott Anyák napját. Önök hogyan vélekednek minderről? Mert amíg az anyám példamutatóan nevelt engem úgy tartottam meg az Anyák napját hogy nálam minden nap Anyák napja volt.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére