RSS Feed

Vélemény

Mogyorósi Géza: A téli világbajnokság margójára

A téli világbajnokság margójára Röviddel a novemberi/decemberi katari foci Vb küszöbén egyre többen bírálják a házigazdák sajtószabadságot és emberjogokat korlátozó elképzeléseit. Ettől függetlenül nem lustálkodnak a négyszeres világbajnok labdarúgók! Figyelemre méltó a németek menetelése az év végi, (FIFA World Cup Qatar 2022) nemzetközi show előtt!

Bajnóczy Bella: Tabu a halál

Tabu a halál Létezik-e jó halál? címmel írt könyvet dr. Hegedűs Katalin, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense. A szerző az egyik interjújában elmesélte, hogy a kötet az egyik budapesti könyvesbolt raktárában maradt, mert az eladók nem merték kitenni az üzlet polcaira, mondván, hogy a halállal foglalkozik. E történet is arra utal, hogy a halál változatlanul tabutéma nálunk.

Dalia László: Római vakáció

Római vakáció Róma, nyílt város.Ha ma Rómában jársz, minden sarkon látsz antik romokat és turista csoportot. A helybeliek egész évben kénytelenek megbarátkozni ezzel a helyzettel, hogy már mozdulni sem lehet a külföldiektől, ám ők foglalják le a hoteleket, vendéglőket, múzeumokat és szinte bármit el lehet nekik adni.

Mogyorósi Géza: A német is spórol

A német is spórol Nem osztom azok pesszimista nézetét, akik szerint karácsonykor fagyoskodni fogunk Európában. Ám az EU legnépesebb tagállamába - hivatalosan - már több, mint egy millió ukrán érkezett, miközben a 2022-re beharangozott 400 ezres új lakásépítési tervvel befuccsolt a berlini kormány.

Bajnóczy Bella: A sztrájkot túlórában számolják el!

A sztrájkot túlórában számolják el! Követeléseink a kormánytól! A sztrájkot túlórában számolják el! Aki két hétnél tovább sztrájkol, kapjon nyugdíjat! Az írók szó-prémiumot kapjanak minden szó után! A szamarak csak akkor szólaljanak meg, ha arra érdemes hazafit látnak! A demagógok létesítsenek külön szervezetet és kapjanak süketduma-pótlékot! - Többek között ezek is szerepeltek a Követeléseket Gyártók Forradalmi Bizottmányának 1956 novemberének közleményében. Ötvenhatnak is megvolt a humora. Röplaphumora.

Dalia László: Deák Dániel kálváriája

Deák Dániel kálváriája Deák Dániel osztályfőnöke szégyelli magát, hogy diákját hat év alatt nem tudta megtanítani, hogy igazat mondjon, hiteles legyen. Mert ahogy a politikában jártas nézők, hallgatók megtapasztalták, Deák azt egyik legjobb kormány propagandista. Ahogy a Spirit Rádió egyik műsorvezetője nemes egyszerűséggel fogalmazott, csúsztat, rágalmaz és hazudik.

Mogyorósi Géza : Párizsi névsor

Párizsi névsor 2019 őszén nemzeti gyásznapon vettek végső búcsút Jacques Chirac néhai francia államfőtől. Mintegy nyolcvan külföldi politikus részvételével Párizsban a Saint-Sulpice-templomban celebrált gyászmise után szűk családi körben helyeztek végső nyugalomra a Montparnasse-temetőben. A hajdani elnök most lenne 90 éves.

Bajnóczy Bella: Szent István dalra fakadt

Szent István dalra fakadt „Szent István dalra fakad? Ez akkora képtelenség, hogy csakis zseniális lehet!” Szörényi Levente gyakran idézte Nemeskürty Istvánnak, a Budapest Filmstúdió vezetőjének e két mondatát, ami akkor hangzott el, midőn a nyolcvanas évek elején megkeresték az István, a király filmes ötletével. A tragikusan rosszra sikeredett filmet azonmód feledtük, de a rockopera ötlete zseniálisnak bizonyult: 2023-ban lesz negyven éve, hogy Szent István énekel. Szörényi-Bródy megunhatatlan, örök érvényű rockoperája, a műfaj hazai csúcsteljesítménye azóta is tarol.

Dalia László: Miért topog egyhelyben a magyar foci?

Miért topog egyhelyben a magyar foci? A magyar foci, amely nyeli a pénzt, az utóbbi években sem nagyon fejlődött, hiszen nincs tudatos építkezés. Az állami, vagyis közpénzekből felduzzasztott költségvetésből a klubok szabadon garázdálkodnak, s így fordulhat elő, hogy a magyar elit bajnokságban 220 légiós játszik. Több csapatban alig-alig játszanak magyarok.

Mogyorósi Géza : „Konyakos Willy” hiánya

„Konyakos Willy” hiánya Három évtizede hunyt el a bonni, berlini és az európai politika karakteres alakja, Willy Brandt. Kedveltem a szocdem kancellárt és SPD vezért, akinek (egyik) beceneve arra utalt, hogy a – több nyelven beszélő – hajdani, skandináviai emigráns bizony szeretett poharazgatni. Mintha 2022-ben Brüsszeltől Pestig hiány lenne ilyen bölcs, vagány egyéniségekből.

Bajnóczy Bella: Számomra csak: Koncz

Számomra csak: Koncz Szerintem azért nincs telt ház, mert ez a város fideszes - hallottam a mögöttem ülő nézők egyikétől a sárospataki Művelődés Háza színháztermében, percekkel Koncz Zsuzsa koncertjének kezdete előtt. Ez így persze butaság, de a csodák forrásának kikiáltott Magyarországon még ez is elképzelhető. A nézőtéren jórészt nyuggerek ültek, akik Koncz dalain nőttek fel, s akik állítólag a kormányfő lelkes hívei, de mindenesetre lelkesen vastapsoltak a Kis Gömböcről, a Sámán Törpéről és a Várban elgurult gyógyszerről szóló daloknak is.

Dalia László: A XXI. század hamis bárdjai

A XXI. század hamis bárdjai Emlékszem, évekkel ezelőtt még meg is róttam az RTL-t, mert a XXI. század című műsoraiban többször úgy értekeztek a magyar rockzenéről, hogy a riporter készpénznek vette, amikor néhány zenész rosszul emlékezett a régi időkről, túl sok volt az ellenálló és túl ostoba a hatalom. Azóta ez a műsor is felnőtt, sokkal megfontoltabb lett és gyakran már-már kordokumentumot állít elő.

Mogyorósi Géza : Borongós október

Borongós október Tévedtek, akik abban reménykedtek, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin 70. születésnapjára befejeződik a szláv testvérháború Európa keleti felében. Az öreg kontinens vezetőinek prágai randevúja is azt tükrözi, hogy elhúzódó konfliktusnak nézünk elébe.

Bajnóczy Bella: Az örökkévalóság politikája

Az örökkévalóság politikája A szabadság felszámolásának természetrajzával jelentkezett harmadik kötetében Timothy Snyder amerikai történész, melyben arról értekezik, hogy a jövő már nem a jelen boldogabb kiadása. A szabadság felszámolása sajátos utazás egy újszerű időérzékelés körül, amellyel igyekszik megértetni a kortárs világtörténelem egymással összefüggő eseményeit Oroszországtól Európán át az Egyesült Államokig.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére