Frida titkai

Mix Online - Frida titkai - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2022. 10. 26. 8:52:20
Frida titkai 2023. január 8-ig Dél-Németország {Kunstmuseum Gehrke-Remund, 76532 Baden-Baden, Güterbahnhofstr. 9.} a házigazdája egy fantasztikus, tengerentúli tárlatnak. A képzőművészetben jártas, hozzám hasonlóan Frida Kahlo rajongó Olvasó a cím alapján talán már kitalálta, hogy a kitünő, 68 éve elhunyt latin-amerikai festőnő kiállítása csábít éppen.
"Frida Kahlo: meine Geheimnisse”. Vagyis a piktornő „titkaival” csalogatnak  minket a plakátok a német fürdővárosba. Jól emlékszem még, hogy egy tucat esztendeje Berlin (egyik) kulturális szenzációja volt Frida Kahlo retrospektív kiállítása. Akik lemaradtak anno a mexikói festőnő Spree-parti tárlatáról, azok majdan Bécsben gyönyörködhettek a Kahlo képekben. 2018-ban pedig a Magyar Nemzeti Galériában nyílt - először hazánkban - egy izgalmas, tarka tárlat. Sejtem hogy Önökre is kígyózó sor várt a pénztáraknál. Budai friss levegő grátisz! De megérte az árát - kb. 10 euró - a show! Baden-Badenben már 13 €-t kóstál egy belépő...

Anno 2010-ben, midőn bejutottam a berlini Martin-Gropius-Bau gyönyörű, 19. századi épületébe, már 160 ezernél is többen nézték meg Frida Kahlo (1907-1954) kiállítását. Mivel a Spreenél átlag 50-100 perces várakozással, sorbanállással lehetett kalkulálni a latin-amerikai piktornő-zseni seregszemléjére, a "merev" német szervezők 22 óráig meghosszabbították a csarnokok nyitvatartását. Bölcs döntés volt, itt északon sokáig van világos!

S mit kaptak a kultúra szerelmesei ott és akkor, majd Budapesten is a belépőjegyükért? Humort és tragédiát sem nélkülöző, pazar festmények, grafikák tarka kavalkádját. A spanyol nyelvterület képzőművészetének meghatározó alakja, Frida Kahlo bajuszos önarcképei, testi- és lelkikínjait megörökítő aktjai domináltak a berlini (bécsi, budai) vándorkiállításon. Ám Baden-Badenben láthatók most csendéletek és férfi portrék is, a mindkét nemhez vonzódó, fiatalon súlyos balesetet szenvedő, délies - feminsita, kommunista, trockista - díva másfélszáz alkotása között. 

A tengerentúli magán- és közgyűjteményekből összeállított retrospektív show-k érdekessége, hogy Kahlo avantgardista, szürrealizmusig ívelő pályafutása az olajfestmények, ceruzarajzok mellett fényképeken is megelevenedik. A fotók zömét a budapesti születésű Nickolas Muray készítette szerelméről, Fridaról. A jobbára a múlt század 30-as, 40-es éveiben született művek – szerintem – Baden-Württemberg tartományba is sokakat csábítanak majd e hetekben.