Budapest német testvérvárosa

Mix Online - Budapest német testvérvárosa - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2022. 10. 01. 15:06:03
Budapest német testvérvárosa Hatvanegy esztendeje, hogy a keletnémet kommunisták megkezdték a Berlint és Európát kettészelő „szocialista védőfal” felhúzását. Ennek '89-es leomlása - magyar segítséggel - meghatározó epizódja volt a közelmúlt hidegháborús történelmének. Túl a koronavírus-járványon javaslom, hogy látogassank el hozzánk Budapest testvérvárosába!
Hiszen, mi magyarok 2022-ben is ezer szállal kötődünk a hajdani porosz településhez. Tudta a kedves Olvasó, hogy nagyapáink már 176 éve {1846-tól} honfi-körbe tömörültek Berlinben? Pillantás a múltba! Liszt Ferenc muzsikájával hódította meg a várost, ahol a filmes Balázs Béla és Bulla Elma, Rökk Marika és Eggerth Márta színésznők is otthonosan mozogtak. A pesti Madách Színházat megálmodó, éppen 66 esztendeje elhunyt Kaufmann Oszkár számos ma is működő teátrummal ajándékozta meg az „arany 20-as években” a 4,5 milliós Berlint.  Az 1696-ban alapított itteni Művészeti Akadémiát 1997 és 2003 között irányító Konrád Györgytől a muzsikus-komponista Kurtág Györgyig, Kertész Imréig, Esterházy Péterig, Königer Miklósig már-már reménytelen vállalkozás felsorolni azokat az irodalmárokat, s más művészeket, akiknek alkotói korszakuk egy-egy szakasza a lüktető életű, szabadságszerető világvároshoz kapcsolódott.

S akkor még nem dícsértük a franciaországi labdarúgó Eb-n jól szereplő nemzeti tizenegyünk örökifjú kapusát, Király Gábort, aki – Dárdai társaságában – a Hertha BSC csapatában öregbítette a magyar sportolók hírnevét. Pali évekig a Bundesliga első osztályában sikeresen szereplő kék-fehérek focistája, majd népszerű vezető edzője volt! A klub és Pál munkaviszonya ezekben a hetekben ért véget, ám két fia maradt a csapatban! De említhetem a spandaui vizilabdások hajdani kapusát, Baksa Lászlót is.  Fischer Iván karmester, Gryllus Dorka színésznő, Gulyás Réka filmtörténész, Dalos György író is ős-berlininek számítanak már. Magyar utánpótlásból szerintem a jövőben sem lesz hiány!