Találkozott az izraeli kormányfő és a török elnök

Mix Online - Találkozott az izraeli kormányfő és a török elnök - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
mti | 2022. 09. 21. 15:51:44
Találkozott az izraeli kormányfő és a török elnök Tizennégy év után első alkalommal találkozott egymással izraeli miniszterelnök és török államfő; Jaír Lapid és Recep Tayyip Erdogan kedden New Yorkban folytatott megbeszélést.
    Az izraeli miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Lapid a tanácskozáson üdvözölte, hogy nemrég helyreállították a két ország közötti teljes diplomáciai kapcsolatot, és hogy a héten kinevezték a Törökországba akkreditált új izraeli nagykövetet.
    Erdogan azt követően kezdett nyitni a török-izraeli kapcsolatok javítása irányába, hogy tavaly távozott az izraeli miniszterelnöki székből Benjámin Netanjahu. Az utóbbi évek során a török elnök nyíltan bírálta Izrael palesztinokkal szembeni politikáját, a zsidó állam pedig kifogásolta, hogy Törökország támogatja a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin szervezetet.
    Márciusban Jichák Hercog izraeli államfő Törökországba látogatott, majd a két állam megállapodott a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról, illetve arról, hogy ismét nagyköveteket neveznek ki egymáshoz. Hangsúlyozták, hogy számos stratégiai kérdésben közösek az érdekeik.
    A New York-i találkozón Lapid megköszönte Erdogannak, hogy a török hírszerzés hajlandó volt a nyár folyamán információkat megosztani Izraellel iráni ügynökökkel kapcsolatban, akik izraeli civileket akartak célba venni Törökországban.
    Lapid felhozta a 2014-ben a Gázai övezetben fogságba esett négy izraeli ügyét is, és Erdogan segítségét kérte abban, hogy a Hamász által fogva tartott két civil visszanyerhesse szabadságát, illetve hogy Izrael visszakapja két katona holttestét - írta a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság honlapja.
    A török elnöki hivatal nem közölt részleteket a megbeszélésről. Legutóbb ilyen szintű személyes találkozót 2008-ban tartottak, amikor Ehud Olmert volt izraeli kormányfő Ankarába látogatott.
    A Lapiddal folytatott tanácskozás előtt Erdogan egy rabbidelegációval is találkozott New Yorkban, és jelezte, hogy Izraelbe tervez látogatni az ottani november 1-jei választások után, valószínűleg akár már december elején - írta a ynetnews.com hírportál.