Putyin már a spájzban van

Mix Online - Putyin már a spájzban van - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Bajnóczy Bella | 2022. 09. 22. 8:01:30
Putyin már a spájzban van A spájzpolcon sorjázó gusztusos befőttes és lekváros üvegek között búvik meg az orosz elnök portréja, mintha szemlét tartana ebben a kis vingerszkaja kamrában, nélkülözve a tizede meg a többiek árgus tekintetét. Ott is van a legjobbak között. Azonmód hat, szinte lerohanja a valóságot,meg is kapta A legkedélyborzolóbb alkotásért járó Borz-díjat. Több pályamű ugyancsak borzoló. Ám mégis, az idei ARCosok mintha gyengébben muzsikálnának.
Miközben a hely, ahol élünk, a politika, amely a spájzon kívül már ott van szinte az ágyunkban is, nem kevés muníciót kínál a plakátműveseknek is. A 22. ARC közérzeti pályázatot VILÁG BUBORÉKJAI, EGYESÜLJETEK! címmel hirdették meg, újfent  felelősségteljes,igazságkereső, felszabadító képkészítésre biztatva a jelentkezőket. A buborék szó népszerűsége vetekszik az ereszcsatorna kifejezéssel, s bár ájerjózsi is mintha buborékban mászott volna lefelé, úgy tűnik fel, hogy semmi nem történt. S persze van még leszarombuborék, dubajbuborék, hatalombuborék, szegénység buborék, karrierbuborék és sorolhatnánk.

Tavaly a tyúkszaros magyar élet is terítékre került az ARC-közérzeti plakátkiállításon, igaz, az egyik pályamű felhívta a figyelmet arra, hogy vannak más problémák is a világon, mint ez. De hát mi itt vagyunk hon, ez a mi világunk, ilyen a mi közéletünk.Várkapu Integrált Ispánsági Ügyfélszolgálat - hirdeti az új intézményt az egyik pályamű. Min feszüljek meg? -kérdezi a másik, sorolva a lehetőségeket: háború, ötödik oltás, energiaválság, élelmiszerárak, kórházi várólista, majomhimlő, klímaválság. A lista persze bővíthető.

Az idei ARCul csapás szervezői ezúttal is azokra számítottak, akik nem adják fel a küzdelmet a kultúráért, környezetért, az emberiességért és a közös együttlétért. A következő hívószókkal kérték a szabad gondolkodásra és zseniális vizuális ötletekre kész plakátműveseket:lehet buborékolni, mutassuk meg egymásnak a buborékjainkat, derüljön ki, hogy melyik buborékot szeretjük, ki milyen buborékot fúj." Egy a lényeg: gyere és tárd fel nekünk a buborékodat, hogy egyszerre minél többet tudjunk megismerni, megmutatni, bejárni!"

Magyarország legnagyobb köztéri kiállításának egyik plakátművén hatalmas szivárványos zászló, rajta a pártlogós felirattal: A Mi Hazánk is...Láthatjuk az ún. közszolgálati televíziós csatornák logóit is egy szappanhabos emberi agyat övezve. A cím: Agymosás. Újabb plakátözön született annak bizonyságául, hogy a Nemzetbuborék is zsúfolásig tömve vagyon képtelenségekkel és arcátlanságokkal,szóval volt miből ötleteket meríteni. Az újbudai Bikás parkban megrendezendő kiállításon van alkalom röhögni, elkeseredni, sajnálkozni. Magunkon is. És megint  megrajzolható,leírható, hogyan élünk, mit gondolunk arról, hogy miről mit akarnak gondoltatni velünk a narancsprés alá kényszerítve. 

( 22.ARC Kiállítás, Budapest, XI.kerület, Újbuda, a 4-es metró Bikás parki megállójánál,október 9-ig.)