Dacia, Honda és a többiek

Mix Online - Dacia, Honda és a többiek - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2022. 08. 11. 17:18:21
Dacia, Honda és a többiek A legnépszerűbb import járművek toplistáján a román Dacia a bajnok Németországban. Bezzeg vadiúj Suzukit, Subarut és Mazdát alig látni Rostocktól Regensburgig és Brémától Berlinig az utakon. A „Made in/by Germany” márkák viadalában a Merci a legsikeresebb 2022 első felében.
A 83 millió lakosú NSZK-ban - tavaly kora nyárhoz viszonyítva - a Mercedes és az Opel típusokból fogyott több, mint 2021 hasonló időszakában. Noha Volkswagenekből 14 százalékkal kevesebb új modellt helyeztek üzemben az EU legnépesebb tagállamában, még mindig a VW a bajnok: piaci részesedése aktuálisan 18,7 százalékos. Májusban például (főleg a chiphiánnyal és a tengeri kikötők zsúfoltságával összefüggésben) csak 207 ezer darab vadi új verda kapott rendszámot az NSZK-ban. Ez 2021 hasonló hónapjához viszonyítva 10,5 százalékos visszaesés. Olaf Scholz kancellár hazájában nem csak az üzemanyag árak emelkedtek idén, hanem a megrendelt autók várakozási ideje is. Az igaz a hibrid és elektromos modellekre is!

Amint jeleztük a Mercedes szalonok forgalma mégis számot tevően nőtt számot (+23 százalék). S a frissített Opel paletta  iránti kereslet is fokozódott (+ 5,5 %) - immáron a francia tulajok örömére. A belföldi modellek mezőnyében tartósan a Volkswagen a bajnok, míg BMW-kből, Audikból 12-12 százalékkal kevesebbet vásároltak 2022-ben. Apadt a Porsche ˙(- 7,5 %) és a Minik (- 3,8%) értékesítési mutatója is. Bezzeg a Romániából importált, viszonylag olcsó Dacia típusok forgalma jó harmadával, a japán Hondáké, Nissanoké negyedével emelkedett Németországban. Miközben új Suzukit, Subarut és Mazdát alig látni Rostocktól Regensburgig.