NSZK: sok kamion, kevés sofőr

Mix Online - NSZK: sok kamion, kevés sofőr - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2022. 08. 09. 14:15:38
 NSZK: sok kamion, kevés sofőr Niedersachsen tartomány 550 ezer lakosú fővárosa lesz a házigazdája a szeptember 20-án keződő IAA TRANSPORTATION 2022 elnevezésű nemzetközi vásárnak. A német show standjain a legmodernebb furgonokkal, teherjárművekkel, buszokkal ismerkedhet meg a nagyközönség.
Az öreg kontinensen naponta százával történnek kisebb-nagyobb kamion és busz  balesetek. Kell az utánpótlás! Az orosz-ukrán háborúval összefüggésben dráguló üzemanyag az árúfuvarozás területén is érezteti a hatását. A 2022-ben is nélkülözhetetlen haszonjárművek szegmenségben tartósan a Mercedes-Benz a világelső. A teherjárművek állománya – becslések szerint – 2030-ig évente átlagosan 2,5 százalékkal bővülhet. A forgalom növekedésével párhuzamosan már most óriási gond a sofőr hiány. Ráadásul a sztrádákon nincs elegendő parkoló- és pihenőhely az utak környékén. Európában hetente ezrével történnek kisebb-nagyobb kamion  balesetek. Kell az utánpótlás!
A drága, árú- és személyfuvarozásban nélkülözhetetlen haszonjárművek/buszok szegmenségben tartósan a Mercedes-Benz a világelső. A német konszernhez tartoznak már olyan korábbi riválisok is, mint a Freightleiner, a Western Star, a Bharat Benz, s a Mitsubishi Fuso. 2022-ben - a chiphiány ellenére - is várhatóan több százezer ilyen új, biztonságos modell kap majd rendszámot szerte a földtekén. A kínai FAW típusé az ezüst érem. Ezt a csinos modellt nem csak a világ legnépesebb államában termelik, hanem a legnagyobban is, vagyis a harcias Oroszországban is. Dobogós még a gigantikus teherkocsik nemzetközi viadalában a szintén ázsiai Shiyan, mely buszokat és személyautókat is gyárt. Ugyancsak kínai a CNTHC márka, melyből már 200 ezer darab felettire futott fel az elmúlt években a kapacítás. A svéd Volvo Trucks' az értékesített mennyiség tekintetében az ötödik jelenleg.