A Balaton keretében

Mix Online - A Balaton keretében - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Bajnóczy Bella | 2022. 08. 06. 8:00:30
A Balaton keretében Pezsgőkoccintás keretein belül kötöttek szerződést." Ebben a műfajban ez a mondat a nagy kedvencem. Az egyik kisvárosi helyi televízió híradója ajándékozott meg ezzel a gyöngyszemmel. Alig egy keretnyivel került nálam a második helyre a tudósításból származó " közösségi futás keretein belül" kifejezés. Miután a környezetvédők hangosságban kezdik maguk alá gyűrni az anyanyelv védőit, e kis gondolatfutam keretében igyekszem bekeretezni, mennyire elharapózott ez a borzalmas szótöltelék: keretében.
Soroljam? Íme, néhány veretes keretes mondat a gyűjteményemből, idézőjelek nélkül: A fesztivál keretei között. Ünnepélyes keretek között adták át a határon átnyúló együttműködés keretében felújított utakat. A díjátadás keretei között. Terrorellenes intézkedések keretében. Ünnepi kivégzés keretében. Az épületavatás keretében. Sorsolás keretében. Az ebédmeghívás keretében. A könyvét keretében. Találkozás a testvériesség keretei között. Az emlékműavatás keretei között. A megbeszélés keretei között és a többi, és a többi helyett: A megbeszélés során. Az emlékmű felavatásakor. A testvériesnek mondható találkozáskor. A könyvhéten. Az ebédmeghívás alkalmával. Sorsoláskor. Az épület avatásakor...

Divatos szószaporítás keretei közé kerültünk azzal, hogy ennyiszer keretezünk a mondatokban. A szószaporítás jellegzetes esete. Éppen olyan, mint a megrendezésre kerül, előjegyzésbe veszik, a színdarab előadásra kerül és a többi és a többi. Teljesen feleslegesek, idegenszerűek, és éppen olyan előregyártott nyelvi elemnek tűnnek fel, mint amilyen például a tekintettel arra kifejezés. 

Hagyjuk meg hát a kereteket az üvegesnek,a  képkeretezőnek, mert ha ilyen mértékben elburjánzik ez a keretében, be kell látnunk, hogy igaza lesz a nyelvművelés egykori óriásának, Lőrincze Lajosnak, aki megjósolta, hogy ha ilyen sokan és ilyen gyakran használják majd ezt a szószaporító kifejezést, elmondhatjuk, hogy a Balaton keretei között fogunk majd fürdeni. Amennyiben persze a klímaváltozás keretében lesz még Balaton.