Férfi kosárlabda Eb - Ivkovics 2025-ig kapitány marad

Mix Online - Férfi kosárlabda Eb - Ivkovics 2025-ig kapitány marad - Nyomtatható változat

főoldal - Sport
mti | 2022. 08. 06. 8:11:16
Férfi kosárlabda Eb - Ivkovics 2025-ig kapitány marad A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) szerződést hosszabbított Ivkovics Sztojannal, az augusztus végi világbajnoki selejtezőkre, illetve a szeptemberi Európa-bajnokságra készülő férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányával.
A nemzeti csapat pénteki sajtótájékoztatójára Kecskeméten került sor, ahol a magyarok 18 órától az Eb-társrendező Georgiával vívnak felkészülési mérkőzést. Az eseményen Szalay Ferenc, a szövetség elnöke bejelentette, hogy 2025-ig meghosszabbították Ivkovics Sztojan szerződését.
    "Az ő hozzáállása, eredményei azt mutatják, hogy jó kezekben van a magyar kosárlabda. A szövetségi kapitány mentalitása, habitusa meghatározza a válogatottat, a férfiember küzdjön, szedje fel a parkettát, ez a csapat pedig képes erre. Az elmúlt 50 évben nem voltunk egymást követő két Eb-n. Nehéz helyzetben vagyunk olyan szempontból, hogy a kézilabda, a vízilabda és a labdarúgás itthon nagyon népszerű, a kosárlabdát viszont világszinten csak a labdarúgás népszerűsége előzi, számtalan országban játsszák. A célunk az, hogy olyan példaképek nőjenek fel, olyan példás helytállás legyen, amire felkapják az emberek a fejüket. Az utánpótlás-szabállyal igyekszünk kedvezni a fiataloknak, a cél az, hogy olyan játékosok nőjenek fel, mint Hanga Ádám" - fűzte hozzá az MKOSZ első embere.
    Ivkovics Sztojan közölte, másodszor szerepelnek a vb-selejtezők harmadik körében, ami azért is fontos, mert a következő nyáron olimpiai selejtező lesz.
    "Ma Georgiával játszunk, ők valamennyivel előrébb járnak, mint mi, 12 nap felkészülés van mögöttük, míg mögöttünk csak három nap. Így lehet, hogy ez a mai mérkőzés kicsit fájni fog, de menni kell tovább. Érdekes, izgalmas nyár lesz, a csapat mögött tíz év munka van, élvezzük az együtt töltött időt" - mondta a szakvezető hozzátéve, az Eb-n minden eddiginél több NBA-játékos szerepel, és hatalmas élmény lesz ebben a mezőnyben játszani.
    A hat év után ismét magyarországi válogatott meccsen pályára lépő Hanga Ádám elsőként arról beszélt, hogy hosszú és eredményes kosárlabda karrierrel büszkélkedhet, de kevésszer adatik meg neki, hogy a nemzeti csapat rendelkezésére álljon.
    "Nagyon hosszú várakozás volt ez a hat év, örülök, hogy végre itt tudok lenni. Összességében remek programot állított össze a szakmai vezetés, a srácok rendkívül jó munkát végeztek eddig. A 2017-es Európa-bajnokságon kiharcoltunk a legjobb 16-ba jutást, ezúttal nagyon kemény csoportba kerültünk, de most is ez a célunk. Van egy hónapunk, kemény ellenfelek lesznek, de megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani, és reméljük, sokan elkísérnek minket Kölnbe" - fejtette ki a Real Madriddal júniusban spanyol bajnok légiós.
    Horváth Péter csapatvezető kiemelte, a magyarok hat Eb-selejtezőből csak egyet játszottak idehaza, így sikerült kijutniuk, ami bravúr volt. Úgy vélekedett, hogy a válogatott minden kalapból megkapta a legnehezebb ellenfeleket az Eb-n, a litvánoknál, cseheknél, németeknél is játszanak majd NBA-sztárok, a magyarok pedig igyekeznek a legjobbjukat nyújtani Kölnben.
    A első tesztmeccsen a júniusi világbajnoki selejtezőn a spanyolokat legyőző és Eb-társrendező Georgia lép pályára a Messzi István Sportcsarnokban. Szombaton zárt kapuk mögött is összecsap a két együttes.
    
    A válogatott felkészülési mérkőzései:
    -------------------------------------
augusztus 5.: Magyarország-Georgia, Kecskemét 18.00
augusztus 6.: Magyarország-Georgia, Kecskemét 16.00 (zárt kapus)
augusztus 12.: Magyarország-Szlovákia, Kecskemét 17.00
augusztus 18.: Horvátország-Magyarország, Abbázia (Opatija)
    
    Az augusztusi világbajnoki selejtezők menetrendje:
    -------------------------------------------------
augusztus 24.: Magyarország-Litvánia, Szombathely 18.00
Augusztus 27.: Csehország-Magyarország, Chomutov 18.15

    A szeptemberi Eb magyar menetrendje Kölnben:
    --------------------------------------------------
szeptember 1.: Magyarország - Bosznia-Hercegovina 14.30
Szeptember 3.: Magyarország-Szlovénia 20.30
Szeptember 4.: Magyarország-Franciaország 20.30
Szeptember 6.: Magyarország-Litvánia 17.15
Szeptember 7.: Magyarország-Németország 20.30