Moszkva: kilenc év az amerikai kosárlabdázónak

Mix Online - Moszkva: kilenc év az amerikai kosárlabdázónak - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
nepszava.hu | 2022. 08. 05. 7:50:34
Moszkva: kilenc év az amerikai kosárlabdázónak Kilenc év börtönbüntetésre ítélte egy moszkvai bíróság Brittney Grinert kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények vádja miatt – írja a The Guardian.
A Phoenix Mercury játékosát február 17-én – egy héttel az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete előtt – tartóztatták le kannabisz birtoklása miatt a moszkvai Seremetyjevó nemzetközi repülőtéren. A hatóságok azt állították, hogy a poggyászában kannabiszolaj volt, és jelentős mennyiségű kábítószer csempészetével vádolták. Griner korábban azt mondta a bíróságnak, hogy a kannabisz-származék, illetve kivonat, a hasholaj úgy került a poggyászába, hogy induláskor sietve pakolt össze.

Griner a tárgyaláson bocsánatot kért csapattársaitól, és azt mondta, hogy „soha nem akart ártani senkinek sem”.

„Soha nem akartam veszélybe sodorni az orosz lakosságot. Soha nem akartam az itteni törvényeket megsérteni. Jóhiszemű hibát követtem el, és remélem, hogy az ítélet alapján nem itt ér véget az életem”

A kosárlabdázó védelme közölte, hogy csalódottak az ítélet miatt, és fellebbezni fognak.

Joe Biden amerikai elnök közleményt adott ki, amelyben azt írta, Oroszország jogtalanul tartja fogva Grinert. „Ez elfogadhatatlan, ezért felszólítom Oroszországot, hogy azonnal engedje őt szabadon, hogy feleségével, szeretteivel, barátaival és csapattársaival lehessen ismét” – fogalmazott.