Moszkvai norvég konzul: Utálom az oroszokat!

Mix Online - Moszkvai norvég konzul: Utálom az oroszokat! - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
mti | 2022. 08. 04. 15:40:21
Moszkvai norvég konzul: Utálom az oroszokat! Kiutasították Oroszországból csütörtökön Norvégia egyik konzulját, aki egy videofelvétel szerint azt hangoztatta egy szállodai recepción, hogy utálja az oroszokat.
 "A történtek után Elisabeth Ellingsen jelenléte Oroszországban ellehetetlenült" - áll az orosz külügyminisztérium közleményében, amely egyúttal megjegyezte, hogy Moszkva figyelembe vette Oslónak a történtek miatti sajnálkozását.
    A tárca csütörtökön bekérette a norvég nagykövetet, és tiltakozott nála Ellingsen "sértő oroszgyűlölő megjegyzései" miatt.
    A konzulnak egy murmanszki szálloda portáján július 6-án rögzített dühkitörését az okozta, hogy a hotel egyik alkalmazottja megkérte, várjon egy keveset, amíg kitakarítják a szobákat. A múlt hónap végén az interneten megjelent és nagy felháborodást keltett felvételek szerint Ellingsen azt kiabálta angolul, hogy utálja az oroszokat, és hogy skandinávként hozzászokott a tiszta szobákhoz.
    Maria Zaharova külügyi szóvivő korábban közölte, hogy az orosz diplomáciai tárca a konzul kijelentéseit felháborító gyűlöletkeltésnek tartja. A norvég külügyminisztérium kifejezte sajnálkozását az incidens miatt, és közölte, hogy a konzul kirohanása nem tükrözi Norvégia politikáját.