Merkel fotók Berlinben

Mix Online - Merkel fotók Berlinben - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2022. 08. 04. 8:38:05
Merkel fotók Berlinben A Német Történeti Múzeumban {DHM} fotókiállítás nyílt a tavaly decemberben elbúcsúzott német kormányfő portréiból. A rendszerváltás utáni három évtizedet, dr. Angela Merkel aktív politikai pályafutását – arcának változásait – bemutató berlini tárlat kapcsán érdemes felidézni a legelső német női kancellár gyermekkorát!
Angela Dorothea Kasner 1954 nyarán Hamburgban született – Merkel az első férje családneve. A kislány a nyugatnémet Hanza-városból három esztendős korában került az NDK-ba, mivel lelkész édesapját az egyházi hivatal oda vezényelte. "Apám nagy hangsúlyt helyezett a logikai szigorra, az érvelés tisztaságára" - emlékezett keresztény indíttatására a Mein Weg {Utam} című kötetében a politikusnő. "Anyámtól a normális hétköznapi életvitelt és főleg az improvizálást tanultam" - fogalmazott a három évvel fiatalabb öccsével és tíz esztendővel ifjabb húgával Templinben felcseperedett politikusnő.
Az első maradandó történelmi élmény 1961 nyarán érte a kis Angelát. Egyrészt a hamburgi anyai nagyanyjával, meg testvérével és szüleivel egy kölcsönzött Volkswagen Bogárral bejárták Bajorországot. Másrészt hosszú korszakra ez volt az utolsó nyugati utazásuk. Hiszen akkor augusztusban (jó hat évtizede) megépült a berlini fal, s mint német családok millióit, a Kasner famíliát is szétszakította a beton-szögesdrót "Mauer".  A néhány héttel korábban még az NSZK-ban vidáman autót vezető édesapa Mecklenburgba visszatérve élete legszörnyűbb hangulatú miséjét tartotta a falépítés másnapján.

Minden ember sírt a templomban… Kilenc éves korából származik Angela Merkel második precíz "politikai" emléke: édesanyjától hallotta hogy meggyilkolták az amerikai elnököt, a magát a Spree-nél 1963 derekán berlininek valló - "Ich bin ein Berliner" - John F. Kennedy-t. A vallásos neveléssel párhuzamosan az úttörő mozgalomba is bekapcsolódó, jó tanuló Angela a matematikát, az oroszt és az angolt szerette a legjobban. Idegennyelvtudásának a nagypolitika porondján mind a mai napig hasznát vette. Újabb sorsdöntő dátum 1968, a prágai tavasz. Hát hol vakációzzon akkoriban Angela a családjával, ha nem Csehszlovákiában?! De erről, majd egy másik történelem órán mesélek! Addig is sokan fognak gratulálni Merkel asszony nyári, 68. születésnapjához. Talán Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor is?