Brandenburg: sok a vizibaleset

Mix Online - Brandenburg: sok a vizibaleset - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2022. 08. 04. 8:35:20
Brandenburg: sok a vizibaleset Augusztus első napjai 35 fok feletti kánikulával lepték meg Németország legkeletibb régióját. A fővárost körülölelő Brandenburg tartományban a csapadékhiány ellenére is rengeteg tó alkalmas a fürdőzésre. Sajnos e hetekben már számos turista fulladt meg, s az ittasan hajózók is sok galibát okoznak.
Miként telt ház van a Keleti-tenger üdülőhelyein, úgy a Berlin környéki kempingek, szállodák is benépesültek. Miközben több patakot, folyót a kiszáradás fenyeget, a brandenburgi tavaknál lüktető az élet. A régióban még bő két hétig tart az iskolai szünet. Szomorú tapasztalat, hogy a koronajárvány időszakában német gyerekek százezrei nem tanultak meg úszni, s ezt nehéz lesz ezen a nyáron bepótolni. A vizibalesetek áldozatai között több a férfi, mint nő. A fáradékony/ittas 50 év feletti korosztály különösen veszélyeztetett.

Az aszályos időben a tarló- és erdőtüzek sok munkát adnak a hatóságoknak. Berlintől északra a rendőrség gyanúja szerint augusztusban ismét gyújtogatók akcióznak. Az oranienburgi erdészek döbbenten tapasztalták, hogy – több helyszínen – bő 10 ezer négyzetméternyi fű, bokor, fa vált részben a lángok martalékává e nyáron. A régen várt, kurta lehűlés és némi zivatar ellenére a fővárostól délre idén is kiszáradt a Schwarzen Elsternek egy szakasza: csak a kényszer lehalászás mentette meg a folyóban élő állatokat. Az Odera is apad! Nem csupán hazánkat, Spanyolországot, a francia tájakat és Itáliát sújtja a 40 fok körüli dögmeleg. Aktuálisan az NSZK több régiójában is afrikai klíma  van - csak kevéske esőt ígérnek a meteorológusok. Teltow-Fläming és Potsdam-Mittelmark vidékén is sok a dolguk a hamutipróknak. A Berlinnel szomszédos régióban egykori szovjet katonai municiót is rejt a talaj, így a tartós tűz robbanásokat okozhat.