Ne panaszkodjunk mindig

Mix Online - Ne panaszkodjunk mindig - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Regös István | 2022. 08. 03. 8:00:10
Ne panaszkodjunk mindig Olyan a Balaton part, mint Renoir egyik csendélete, vagy mint egy boldogan heverésző család portréja. Milyen régen vártuk ezt a napot! Panaszkodtunk mindenért, a hidegért, az eső miatt. Én többször mondtam, hogy mindenki bújjon a sarokba, aki az időjárást okolja a lelkiállapotáért. Persze, ebben is van valami. Más fényes napsütésre ébredni, amikor a reggeli öltözékünk egy rövidnadrág és egy trikó. Aztán lassan-lassan kezdünk hozzászokni a súlyos kánikulához.
Újra forró napok elé nézünk

Egyre forrósodnak a napok és hiába vártunk több hónapot, ahhoz, hogy melegben éljünk, s amióta ez  a pillanat megérkezett, folyamatosan azon siránkozunk, hogy meleg van így, meleg van úgy. Szóval azt javaslom mindenkinek, tanuljon meg a mindenkori évszakhoz alkalmazkodni! De amióta ilyen szeszélyes a nyár, ez sokaknak nagyon nehezére esik, de szerencsére az ember mindenhez hozzá tud szokni. Néhány napja alig volt 18 fokos hőmérséklet, most újra itt a forróság. Nagyon nehéz elfogadni és megszokni ezeket a hirtelen időjárás változásokat. Szerencsések vagyunk, hiszen Magyarországon százszámra találhatnak a turisták pihenésre alkalmas területeket. Működnek a hegyekben szállodák, enyhítve a kánikulát, de végül is itt van  a nyaralási lehetőségek királya,  a Balaton. Biztosan megfigyelték, hogy az idei nyáron szokatlanul kevés eső esett. A Föld felmelegedése ijesztő méreteket öltött. Az ember el sem hiszi, hogy mi mindent lehetne tenni azért, hogy élhetővé tegyük a mindennapjainkat. Úgy vélem, ennek a fő oka az, hogy egyszerűen nem hiszik el az emberek, hogy amiről évek óta beszélünk és amit későbbre vártunk, az már itt van a nyakunkon.

Nem siránkozni kell, hanem alkalmazkodni

Hát ez mai életünk legnagyobb kihívása. Nem siránkozni kell, hanem alkalmazkodni és tenni a klímakatasztrófa ellen. Döbbenten hallgatjuk a javaslatot arra, hogy ahol csak lehet, ott álljanak át a középületek, iskolák a fával valófűtésre. Hát ez maga a vég! A rossz levegő az magától nem fog megváltozni. Remélem, erre is felhívják  a figyelmet az utasítás kiadói. De a tisztelt főnökök ne tegyék ezt velünk! Nagyanyáink, szüleink, gyerekeink szeretnének még jó levegőt szívni a bolygón. És nekünk igen is mindent meg kell tenni ennek érdekében, mert különben baj lesz. Nem politikailag van a baj, hanem emberi gondolkozásból hiányzik valami. Környezetgazdászokat, tekintélyes szakembereket kérjenek fel tanácsadásra azzal kapcsolatban, hogyan lehet jobbá tenni a levegőt! Tekintve a súlyos aszályt, a tavak kiszáradását, a folyók vízszintjének soha nem látott mértékű csökkenését, szomorúan alakult az idei nyár. S ki tudja, mit hoz még az augusztus?