Csángó Fesztivál hat napon át Jászberényben

Mix Online - Csángó Fesztivál hat napon át Jászberényben - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
mti | 2022. 07. 31. 18:15:28
Csángó Fesztivál hat napon át Jászberényben Csaknem negyven kulturális esemény, több mint nyolcszáz fellépő, valamint száznál is több népművész és kézműves részvételével zajló népművészeti vásár is várja a közönséget augusztus 9. és 14. között Jászberényben a 30. Jubileumi Csángó Fesztiválon - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
    A közlemény szerint a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes a járvány miatti kihagyás után rendezi meg újra a fesztivált, amely a határon túli magyarság népművészetét mutatja be a kisebbségek, nemzetiségek identitástudatának erősítése érdekében.
    A rendezvény célja felhívni a figyelmet az anyanemzettől évszázadok óta elszigetelten élő moldvai és gyimesi csángó magyarságra, megismertetni sorsukat minél több emberrel, minél szélesebb körben - írták a szervezők, akik küldetésüknek tekintik a határainkon innen és túli autentikus magyar és európai kultúrák, népművészeti értékek minél szélesebb körben történő megismertetését.
    A fellépők között erdélyi, moldvai és gyimesi csángó hagyományőrzők, felvidéki és vajdasági táncegyüttesek, Magyarországon élő kisebbségi tánccsoportok és zenészek képviselői is bemutatkoznak. A rendezvényre az eddigi tapasztalatok alapján mintegy tízezer látogatót várnak.
    Augusztus 9-én Mindenek szerelme címmel táncos koncertet láthat a közönség a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon, az előadás rendező-koreográfusa Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes művészeti igazgatója, a Csángó Fesztivál igazgatója. Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Pál István "Szalonna" és Bandája, valamint a Jászság Népi Együttes közös műsorában egyedülálló módon jelenik meg a rock and roll, a népzene és a néptánc hármas egysége. Közreműködik: Heinczinger Mika.
    Augusztus 10-én Kárpátok visszhangja címmel ad műsort a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kossuth-díjas koreográfusa rendezésében. Az előadáson a Kárpát-medence néptáncos és népzenei kincseit bemutató lendületes és sokszínű folklórműsort láthat a közönség, amely során a jól ismert csárdás, az erdélyi és magyar cigány táncok mellett a legényes sem marad el.
    Augusztus 11-én a Csík zenekar ad koncertet Ugye mi jó barátok vagyunk címmel a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon. A vendégművész Presser Gábor lesz. Ugyanezen a napon éjszaka az Ötödik évszak koncertjére várják a résztvevőket a Jászság Népi Együttes székházába.
    Augusztus 12-én Menyegző - Ásó, kapa, nagyharang címmel lesz látható táncszínházi előadás a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon kétszáz táncos és zenész részvételével. Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili koreográfiáját a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes, a Debreceni Nép Együttes, a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület, a budapesti Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes és a jászberényi Jászság Népi Együttes adja elő. A zenei kíséretet Pál István "Szalonna" és Bandája, valamint a Zagyva Banda biztosítja. Vőfély lesz Farkas László és Sikentáncz Szilveszter. Ugyanezen a napon éjszaka a Góbé Zenekar koncertjét hallhatják a résztvevők a Jászág Népi Együttes székházában.
    Augusztus 13-án a Magyarság hangja című ingyenes gálaműsort láthatja a közönség a Főtéri nagyszínpadon, ahol moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, magyarországi hagyományőrző táncosok, énekesek, zenészek lépnek fel. Éjszaka a Parno Graszt zenekar koncertje várja a közönséget a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon.
    Augusztus 14-én, vasárnap este a Viszontlátásra Csángó Fesztivál című ingyenes gálaműsorral zárul a program a Főtéri nagyszínpadon. Közreműködnek az erdélyi hagyományőrző táncosok, zenészek, a Martenica Táncegyüttes, a Püspökhatvani Szlovák Táncegyüttes, az eleki hagyományőrzők, a Testvériségi Német Nemzetiségi Táncegyüttes, a Galagonya Táncegyüttes, a Jászberényi Hagyományőrző Együttes, a Jászság Népi Együttes és a Zagyva Banda.