A Mol Fehérvár kikapott, de tovább jutott

Mix Online - A Mol Fehérvár kikapott, de tovább jutott - Nyomtatható változat

főoldal - Sport
NS | 2022. 07. 29. 12:35:39
A Mol Fehérvár kikapott, de tovább jutott A labdarúgó Európa-konferencialiga selejtezőjének 2. fordulójában a Mol Fehérvár kikapott ugyan 2–1-re az azeri Qabala otthonában, de a hazai 4–1-es sikernek köszönhetően továbbjutott.
EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
Qabala (azeri)–Mol Fehérvár FC 2–1 (1–1)
Qabala, Qabala Városi Stadion, 2500 néző. Vezette: Jäger (osztrák)
Qabala: Agayev – Qirtimov, I. Alimi, Ruan, Isayev – Mammadov, Abu Akel – Muradov (Iskandarov, 86.) – Hani, Raphael Alemao, Felipe Santos. Vezetőedző: Elmar Bakhshiyev
Mol Fehérvár: Kovács D. – Nego (Kojnok, 90+2.), Szerafimov, Stopira, Sabanov, Heister (Hangya, 83.) – Bumba (Bamgboye, 63.), Fiola, Makarenko, ifj. Dárdai Pál (Petrjak, 63.) – Zivzivadze (Kodro, 63.). Vezetőedző: Michael Boris
Gólszerző: Muradov (34.), Felipe Santos (72.), ill. Zivzivadze (44.)
Továbbjutott: a Mol Fehérvár, 5–3-as összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

„GYŐZTES CSAPATON ne változtass!” – no, ehhez az elvhez nem tartotta magát Michael Boris. Mindamellett érthető volt, hogy a Mol Fehérvár német szakvezetője módosított a Qabala ellen múlt csütörtökön 4–1-re nyerő együttesen: tétmeccsen mérhette le, mire képes az Adrián Rus, Rúben Pinto, Ivan Petrjak és Kenan Kodro helyett pályára lépő Stopira, Jevhen Makarenko, Claudiu Bumba, Budu Zivzivadze négyes.

Hiába a megnyugtatónak tűnő előny, csakúgy, mint a párharc első felvonásán, idegesen kezdett a Vidi, rövid felszabadítás után Omar Hani mindjárt az első percben célba vehette a kaput – a kísérletnek nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

Negyedóra sem telt el, amikor Nikola Szerafimov adott haza pontatlanul, Felipe Santos résen volt, ziccerbe került, de Kovács Dániel bravúrral védett. Jött a kontra: a Székesfehérváron két gólpasszt adó Dárdai Pál Azerbajdzsánban is jegyezhetett volna egyet, ha Claudiu Bumba nem fejel hat méterről mintegy hat centiméterrel mellé...

A 31. percben Nikola Szerafimov még közelebb járt a gólhoz, ám a szöglet után megcsúsztatott labdát a lécre emelte. Ha abban a pillanatban bosszantó volt ez, két perccel később még inkább: Rovlan Muradov szép csel és lövés után vezetéshez juttatta a hazaiakat.

A qabalai mérkőzés forgatókönyve szerencsére egyezett a fehérváriéval: az azeri gólra érkezett a magyar válasz. Budu Zivzivadze egyenlített, de megtehette volna ezt Loic Nego is, ha öt perccel korábban nem lövi fölé a labdát a tizenegyesnél.

Az 51. percben ismét Kovács Dániel-bravúrra volt szükség ahhoz, hogy a házigazdák ne kerüljenek másodszor is előnybe: a Vidi kapusa a kapufára tolta a labdát Ruan lövését követően.

Ha nem is erőteljesen, de szorongatott a Qabala, Isnik Alimi szabadrúgását kellett Kovács Dánielnek védenie. Michael Boris egyórányi játék után gondolta úgy, frissítenie kell csapatán, hármat cserélt, de nagy változás nem állt be a fehérváriak futballjában, sőt újabb szöglet után Fiola Attila megszerezhette volna első gólját csapatkapitányként, ha fejesét követően nem pattan ki a kapufáról a labda. Percek múltán a sors igazságot szolgáltatott: Rovlan Muradov szabadrúgásánál a léc segítette ki a Vidit.

A 73. percben azonban már nem volt semmi (és senki), ami (és aki) megakadályozza Felipe Santost a góllövésben – maradt izgulni való a hajrára.

No, nagyon sok nem: a hosszabbítással együtt hátralevő 21 percet már gond nélkül kihúzta a magyar csapat, amely, bár a vereség miatt bánkódhatott, az 5–3-as összesítéssel, teljesen megérdemelten kivívott továbbjutásnak örülhetett. 2–1

A moldovai Petrocub Hincesti  az „odavágón” elért 0–0-s döntetlent követően, csütörtökön 4–1-es diadalt aratott az albán KF Laci otthonában, így jutott tovább a harmadik fordulóba, amelyben a Fehérvár ellen játszik. Jövő csütörtökön a magyarok szerepelhetnek hazai pályán.