Valami elkezdődött

Mix Online - Valami elkezdődött - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2022. 07. 31. 12:30:58
Valami elkezdődött Több politológus mondta már, hogy szinte megjósolhatatlan, mikor kezd egy rendszer felmorzsolódni, melyik pillanatban indul meg az erjedés, ami aztán visszafordíthatatlanná válik. Orbán hatalma is szinte kikezdhetetlennek tűnt, a harmadik kétharmad már földbe döngölte az országot. S úgy tűnik Orbán is elhitte, hogy őt nem lehet elmozdítani. Ám most mintha baljós árnyak gyülekeznének.
A tusványosi beszéd volt előbb, s csak néhány nappal később jelent meg a Publicus Intézet felmérése, miszerint a Fidesz 12 százalékpontot bukott. talán a székház mutyi után volt ekkora lecsúszás, de azok más idők voltak Most nincs ellenzék, vagy ha van is, súlytalan. Ám ettől még Orbán nem aludhat nyugodtan, utoljára 2002-es veresége után érezhetett ilyen keserű ízt és utána már ahhoz sem volt ereje, sem kedve, hogy bejárjon a parlamentben. Most persze még hatalomban van, kimehet a karmelita erkélyére és onnan beláthatja az egész várost, amit egyébként már rég elvesztett. Most viszont egy országot veszíthet, ha nem fordul vissza. Képes-e rá?

A tusványosi beszédre nincs magyarázat. Hegedűs Zsuzsa költő kérdésének, miszerint "Ki sugallta  a beszédet?" szintén nincs értelme. Orbán ugyanis nem tett semmit, csak ment tovább az úton, amely nem vezet sehová. És már nincs pávatánc, mert nincs kinek táncolni, Európában ő már rég fekete seggű. Itthon még megvan 3 millió embere, de a kata lerombolása és az első energia számlák ígérete már elkezdte szétszedni a tömeget, eddig mindent elhittek, minden hazugságot bevettek, az ő vezérük zseniálisan játszott a húrokon, de a pénztárcájuknak mégis jobban hisznek. Persze, nem értik, hogy mi történik, miért kell megszüntetni a kedvezményes adózású katát és miért kell hétszeres gáz árat fizetni, amikor az oroszok nagy barátja vagyunk, s állítólag ötödárat fizetünk érte. És miért háborúzunk Brüsszellel, amikor nagy szükségünk volna a pénzére. Valaki hazudik.

A megoldás pedig nagyon egyszerű. Na, nem az, amit Vona Gábor kitalált, hogy a Mi hazánktól való félelmében mondott ilyeneket Orbán. mert ennyire azért nem ostoba. Az ámokfutás magyarázata roppant egyszerű. Ha visszavonulna Brüsszellel szemben, fel kéne adnia annak javát, amit kiépített, ami a hatalmát bebetonozta, a sajtó elfoglalásától a közbeszerzési mutyikig. És miután nem adhatja meg magát, megy tovább velük szemben és próbál kibújni a kelepcéből, de az bezárult, a náci beszédekkel csak még mélyebbre ássa magát. A népet kikezdte a kata törvénnyel és az energia számlákkal, s most már hegedűs Zsuzsa két levele, valamint 67 akadémikus tiltakozása belülről is elindította az ellenállást. Innen már nagyon nehéz lenne visszafordulni, s ha engem kérdeznek, ő már nem képes rá.