A tusványosi visszhang

Mix Online - A tusványosi visszhang - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
hvg.hu | 2022. 07. 28. 17:25:17
A tusványosi visszhang A külföldi sajtóban is téma lett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója, Hegedüs Zsuzsanna a tusványosi beszéd miatt szakított a kormányfővel és nyílt levélben ment neki.
A Politico arról ír, hogy a magyar miniszterelnök „ritka szócsatába keveredett egy közeli szövetségesével”, aki arra figyelmeztet, hogy Orbán Viktor „nyíltan rasszista” megjegyzéseinek véget kell vetni.

Mint ismeretes, kedden reggel Hegedüs Zsuzsa szociológus levelet küldött Orbán Viktornak, amelyben arról írt, hogy lemond miniszterelnöki megbízotti tisztségéről, mert a kormányfő – mások által is élesen kritizált – tusványosi beszédét a “fajok keveredéséről” Hegedüs „tiszta náci beszédnek” tartja, ami „a legvérmesebb fajgyűlölőknek” is tetszett volna, ezért 20 éves barátságuk ellenére meg kell szakítsa a kapcsolatukat.

A BBC is beszámolt Hegedüs leveléről és az arra adott válaszról, de emelett Orbán beszédének azt a részét is kiemelte, amelyben a kormányfő a háborúról beszélt. A BBC tudósítója felidézte, hogy Orbán szerint a Nyugat támogatása Ukrajnának kudarcot vallott, az Oroszország elleni szankciók nem működnek, és hogy a tárgyalásos békemegállapodásnak kellene prioritást élveznie.

„Annak ellenére, hogy az Orbán Viktor vezette magyar kormány nagy mennyiségű uniós támogatásban részesül, gyakran kerül összetűzésbe az EU-val olyan jogállamisági kérdésekben, mint a sajtószabadság és a migráció. Magyarország miniszterelnöke a múltban jó viszonyban volt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és ő az egyetlen uniós vezető, aki nyíltan bírálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt” – emlékeztet a BBC.