Marx nemes neje

Mix Online - Marx nemes neje - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2022. 07. 27. 17:52:14
Marx nemes neje Jövőre lesz Karl Marx halálának 140. jubileuma. A tőke és más politikai, gazdasági művek szerzőjéről korábban elhangzott, hogy: „Nem felelős a (kommunista) rémtettekért, amelyeket elkövettek mindazok, akik örökösének és követőinek vallották magukat”. Ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke mondta a németországi Trierben.
Nyári múltidézés! Legendás férje előtt két esztendővel, Londonban hunyt el Karl Marx hitvese. A 18. században nemesi címet kapott szász-anhalti famíliából származó Jenny von Westphalen maga is a szocialista eszmék híve lett és sokoldalúan támogatta nemzetközi hírű férjét. Az 1843-as esküvőt követően Johanna Bertha Julie Jenny Marx néven feljegyzett csinos asszony négy évvvel volt idősebb Karlnál. A párkapcsolatot némileg bonyolította, hogy az ifjú asszony féltestvére, Ferdinand von Westphalen volt, aki 1850-től töltötte be a porosz belügyminiszteri posztot. A levert európai forradalmak és szabadságharcok után, de már korábban is hosszú időt töltöttek Marxék külföldön.
Első gyermekük Franciaországban született: Jenny Caroline volt a család szemefénye. Az akkor már Friedrich Engelsszel munkakapcsolatot ápoló Karlt és fiatal famíliáját politikai tevékenysége miatt 1845 elején utasították ki Párizsból. Brüsszelbe tették át székhelyüket: ott látta meg második lányuk, Jenny Laura a napvilágot. Fiúk Charles Louis Henri Edgar Marx 1847-ben jött a világra Belgiumban, ahonnan a következő esztendőben menekülni kényszerült a házaspár. Párizs, Köln sem sokáig adott otthont nekik, s 1849-ben érkeztek meg Angliába, ahol röviddel később megszületett negyedik csecsemőjük, Henry Edward Guy. A hánytatott sorsú Marxné 67 évesen, 1881-ben Londonban hunyt el. Férje, A tőke és sok más nagy hatású mű szerzője 1883-nan követte a sírba.