Bartók ma is sztár

Mix Online - Bartók ma is sztár - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2022. 07. 26. 17:49:46
Bartók ma is sztár „A népzene jelentős hatást gyakorolt Bartók Béla, kompozíciós stílusára. Színpadi művei: A kékszakállú herceg vára (1911), A fából faragott királyfi (1914-1916), A csodálatos mandarin (1918-1919)” napjainkban is gyakran felcsendülnek a rádióban, s a koncerttermekben.
Ám ez utóbbi darabot a 20-as évek derekán betiltották Kölnben. A német dómvárosban anno - a majdani, békebeli első bonni kancellár - dr. Konrad Adenauer volt a főpolgármester. A mandarinos-magyarosch erotika nem tetszett a Centrum párti politikusnak. A második világháború elől a Horthy-korszakban az Egyesült Államokba menekült Bartók. Ahonnan már nem tudott hazatérni az 1881-es születésű művész. 1945 szeptemberében halt meg New Yorkban a legendás, szerény, tehetséges magyar komponista. Pár esztendeje aztán szabadon felhasználhatóvá váltak Bartók Béla művei, mivel lejárt a zeneszerző halálától számított 70 éves szerzői jogi védelem. „2016 januárjától közkincsbe kerültek más olyan alkotók munkái is, akik 1945-ben hunytak el – mint Szerb Antal író, avagy Pietro Mascagni olasz opera komponista.”

Számos alkotó szerzői/anyagi jogi védettsége szűnt/szűnik meg 2022-ben is. Egy közelmúltbeli tanulmány szerint az EU-ban „minden 10 jogdíj kifizetésben részesülő személyből 9 élő szerző, és csak 1 örökös. Ennél is jóval kisebb azon művek aránya, amelyek még a szerző halála után 70 évvel is rendszeresen elhangoznak, kereskedelmi forgalomba kerülnek.” Mivel az amerikai jogi szabályozás az európaitól eltérő, ezért Bartók késői, USA-ban komponált művei ott továbbra is védettek maradnak.