Ezüstfényben John le Carré, a kémregény legendája

Mix Online - Ezüstfényben John le Carré, a kémregény legendája - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
Tegyi Tímea | 2022. 07. 26. 13:00:25
Ezüstfényben  John le Carré, a kémregény legendája Augusztus kilencedikén jelenik meg a két éve elhunyt John le Carré (képünkön) utolsó regénye Ezüstfény címmel, melyben a szerző figyelme a titkosszolgálat belső működésére irányul, arra a világra, amely hatvan éven át meghatározta írásművészetét. Az Ezüstfény az Agave Kiadó szerzői életműsorozatának utolsó kötete.
Julian Lawndsley maga mögött hagyta menő londoni állását egy nyugodtabb élet kedvéért, és egy tengerparti kisvárosba költözött, hogy könyvesboltot nyisson. Egy este, nem sokkal azután, hogy a városba érkezett, különös látogatója akad: Edward, a lengyel emigráns, aki a városszéli birtokon, Ezüstfényben él. Gyanúsan sokat tud Julian családjáról, és mintha túl nagy figyelmet szentelne a férfi szerény vállalkozásának.

Mindeközben Londonban a titkosszolgálat egyik vezetője levelet kap, amelyben arra figyelmeztetik, hogy valaki a Szolgálat információit szivárogtatja. A nyomok éppen abba az álmos kisvárosba vezetnek, ahol Julian él.

Az Ezüstfény az ártatlanság és a tapasztalás, a közszolgálat és a személyes erkölcsök találkozásának megkapó története. John le Carré, korunk legnagyobb krónikása, utánozhatatlan hangon írt posztumusz regényében arra keresi a választ, hogy mivel tartozunk azoknak, akik a legközelebb állnak hozzánk.

 John le Carré (1931-2020) berni és oxfordi egyetemeken végzett. Etonban tanított, majd a hidegháború alatt rövid ideig a brit hírszerzésnél szolgált. Ő teremtette meg a kémregény műfaját, és több mint 50 éven át, egészen haláláig írta a könyveit.

Leghíresebb művei A kém, aki bejött a hidegről, a Suszter, szabó, baka, kém, az Egy tökéletes kém, A panamai szabó és a Kettős szerepben.