Stresszes nyár

Mix Online - Stresszes nyár - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2022. 07. 23. 8:18:20
Stresszes nyár E hetekben több európai régióban bezártak az iskolák. A vakáció beköszöntével nagyobb forgalomra lehet számítani a sztrádákon és a reptereken. A külföldre készülődőknek Magyarországon is fejfájást okozhat, hogy számos légitársaság jelentett be járattörléseket.
A koronajárvány lecsengésével párhuzamosan ismét felkerekedtek a német turisták. A júniusban bevezetett 9 eurós közlekedési bérlet kapcsán a regionális vasutak forgalma is fokozódott. A belföldi szerelvények főleg a hétvégeken zsúfoltak. A nagy családosok, idősek, rokkantak egy része azt tapasztalja, hogy embertársaik nem éppen toleránsak. A kánikulában a tömegközlekedés amúgy sem leányálom. Így autósok milliói, ha morogva is a magas üzemanyag árak miatt, de saját kocsival mennek 2022-ben üdülni. Főleg az ezer kilométernél rövidebb távon maradnak hűségesek imádott, ám torkos négykerekűjükhöz a germán vándorok!
Noha hivatalosan, csupán mintegy 7-8 ezer dolgozó hiányzik a másfél tucat németországi nemzetközi reptéren, a fedélzeti személyzet létszáma sem éri el a járvány előtti szintet. Pilótákból és utaskísérőkből egyaránt hiány van e nyáron. (De ez igaz a kamionsofőrökre, mozdonyvezetőkre és pincérekre is!) A vakációra szomjazó, Dél-Európát imádó németeket a drágább repjegy, az átlag 48 százalékkal többe kerülő autókölcsönzés, s az emelkedő hotelárak sem tántorítják el attól, hogy felkerekedjenek.
Szóval idén stresszesebb a nyaralás, s nem csak az EU legnépesebb államának polgárai számára. Belgiumtól Spanyolországig már sztrájkoltak e hetekben a túlhajszolt reptéri alkalmazottak. Arról még nincsenek adatok, hogy a sok millió ukrajnai menekült is akar-e üdülni a csúcsszezonban? A háború sújtotta köztársaságban már iskolai szünet van: vélhetően rengetegen indulnak majd el rokoni látogatásra Lengyelország és az NSZK irányába. A kempingek, panziók, szállodák már-már teltházasak például a Keleti-tengernél és Bajorországban is, ahol a nebulóknak csak augusztus elején kezdődik meg a megérdemelt (?) vakáció.