Hamburg: a kikötőváros romantikája

Mix Online - Hamburg: a kikötőváros romantikája - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2022. 07. 21. 8:00:00
 Hamburg: a kikötőváros romantikája A Szövetségi Köztársaság második legnagyobb metropoliszában a látogatót 2022 nyarán is toleráns, barátságos környezet fogadja. Nagyon tetszik, hogy a tömegközlekedési eszközökön mini plakátok köszöntik a turistákat és hirdetik, hogy több, mint hatvan nemzet lányai, fiai dolgoznak a cégnél!
Munkám úgy hozta, hogy az elmúlt években háromszor is jártam Észak-Németországban. Berlinből persze nem kunszt 2-3 óra alatt elvonatozni, buszozni Hamburgba. (Autóval a sztrádadugók és az Elba-parti parkolóhelyhiány miatt nem vágok neki. Minek a stressz!?) Imádom, hogy a fővároshoz képest a Hanza-cityben lazább a hangulat. Igaz az utcaképhez a drogosok, alkoholisták, prostituáltak, tetkós, kigyúrt fickók éppúgy hozzátartoznak, mint a bel- és külföldi turisták, s az elegáns üzletemberek. A boltokban, éttermekben barátságosabb, mosolygósabb a kiszolgálás, mint imádott Berlinemben. Talán a tengeri szél az oka? Véletlen, hogy a német nagypolitika két higgadt, megfontolt frontembere ezer szállal kötődik az izgalmas, vizekben gazdag metropoliszhoz? Angela Merkel Hamburgban született (éppen 68 esztendeje), míg kancellár utódja, Olaf Scholz (64) főpolgármestere volt e világvárosnak, mielőtt 2018-ban a szövetségi kormányba katapultált.

Tetszik, hogy az Elbánál a múlt építészeti emlékei éppúgy felfedezhetők, mint a harmadik évezred modern architektúrája. Nemzetközi kikötője révén Hamburg már a középkorban az öreg kontinens egyik leggazdagabb és ugyanakkor legnyitottabb szellemiségű települése volt. Napjainkban Európa harmadik legforgalmasabb vízparti forgószínpadával büszkélkedhet a Hanza-city. A polgárokat, így most nyáron egyébként az öt évvel ezelőtti, G20-as nemzetközi csúcs - brutális - tapasztalatain kívül az is foglalkoztatja, hogy 2024-ben nem lesz olimpia a metropoliszban. Hat esztendeje elkészült viszont a meseszép zenei központ, az „Elphi“

Már jóval korábban át kellett volna adni a régi-új stílus ötvözéséből született komplexumot. Ám a 2016 novemberében megnyílt Elbphilharmonie körül kirobbant költségvetési botrány - minden drágul! - egyre türelmetlenebbé tette az adófizetőket. No meg a muzsikarajongókat. Az Európai Unióban a nem fővárosi rangú nagyvárosok közül 1,8 millió lakosával Hamburg a legnépesebb. Észak-Németország tartományi jogú települése hivatalosan a Hamburg Szabad - és Hanza-város (Freie und Hansestadt Hamburg) nevet viseli. Ezt a szabadságot és a régió kereskedelmi-gazdasági központ jellegét lépten-nyomon tapasztalja a vendég. A turizmus komoly bevételi forrása a szocdem irányítású, multikulti településenek. Se félelem, se gyűlölet, se embertelen plakátok: helyette jó sörök, finom halételek, többgenerációs tolerancia!