Ildi Rider, öcsém, Ildi Rider!

Mix Online - Ildi Rider, öcsém, Ildi Rider! - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Bajnóczy Bella | 2022. 07. 20. 9:17:41
Ildi Rider, öcsém, Ildi Rider! Talán nem veszik rossz néven az Üvegtigris-fanok, hogy a csujaimrés "Ízirájder, öcsém, ízirájder!" örökzöld szlengbe becsempésztem egy miskolci zenekar, az Ildi Rider nevét. Ez a mozi a miskolci együttesnek is kedvenc filmje, éppen úgy,mint a hatvannyolcas Easy Rider (Szelíd motorosok) című legenda. A keresztnév a társulat énekesnőjét, Árvai Ildikót rejti, aki színpadi pörgésével, előadásmódjával meghatározó arca az egyelőre még csak Borsod megye-szerte ismert vérbeli bulizenekarnak.
Az Ildi Rider kezdeti négyesfogatából mára csak Árvai Ildikó és Ladovics Gábor – férj és feleség – maradt meg. Az időközben hatosfogattá bővült együttes Száz százalék buli szlogennel kért és kapott helyet a miskolci könnyűzenei életben. Úgynevezett másoló zenekarként lépnek színre, ezzel is a hazai beatmozgalom kezdeteit idézve, hiszen kezdetben szinte valamennyi együttes a Radio Luxembourg toplistájának dalait nyúlta és másolta le koncertprogramjaként. Az Ildi Rider menő magyar és külföldi dalokkal spékeli meg a műsorát, melyeket áthangszerelnek, olykor zúzósabbá tesznek. Jellemzően azonban a hazai sikernótákat játsszák, hiszen ízig-vérig bulizenekarként figyelembe veszik azt, hogy a közönség ama slágereket szereti, melyeket együtt énekelhet a zenészekkel.

Ha egyhuzamban játsszák le a műsorukat, ez több mint száz dalt jelentene, melyeket a közönség és a saját ízlésük szerint válogattak ki a könnyűzenei termésből. Sok más mellett a Péterfy Bori&Love Band, Hooligans, Máté Péter, Magna Cum Laude, Takáts Tamás Dirty Blues Band, Republic, LGT, V’Moto Rock, EDDA, Bergendy,Bikini, AC/DC, Doobie Brothers,Lynyrd  Skynyrd lopakodott be az Ildi Rider koncertműsorába, s nyugalom, Korda György is. Persze, nem a Mamma Maria, hanem a húszéves, alaposan felrockturbózott Reptér című nótája.

Egyik különlegességük, hogy magyar és külföldi szerzeményt turmixolnak össze. A Hooligans Félember című dalába például beillesztették a Szécsi Pál által énekelt Csak egy tánc volt dallamait, a Sajtból van a Hold című Demjén-nótába becsempészték a Pretty Woman taktusait, az említett Reptérben helyet kapott a Boney M. egyik slágere, a Daddy Cool, az LGT Embertelen dalába némi Simply Rednek jutott dallamszerep, a V1Moto Rock Fekszem az ágyon című dalában „felléptetik” a KISS-t, a Neoton Família Nyár van-jába került csipetnyi Guns N’ Roses. Utóbbi hallatán a GNR énekese, Axle Rose ugyanúgy tátogna, mint a  Csepregi Éva által e dalban imitált cápa… Mindez egyszerre zenei paródia, a vájtfülűek szerint azonban némi, az eredeti forrásokra emlékeztető fricska is a magyar dalszerzőknek.

S hogy mit tart a szakma a másoló bulizenekarokról? Nem jellemző a lenézés, hiszen a zenészek korábbról is ismerik egymást, tisztában vannak egymás képességeivel, s tudomásul veszik, hogy a közönség kedveli a bulizenekaros műfajt. Egy ilyen címkéjű zenekar azt játssza, ami kell a közönségnek. S ha mindezt professzionálisan, egyéni ízekkel spékelve teszik és jól is szólnak, mi lehet a gond? Nyár van, s ha nem is alig fürdőruhában, az Ildi Rider bulizenekar is tesz a dolgát. Igényesen, hozzáértően szórakoztat, s ha némelyik dalt legszívesebben kitörölnék a repertoárjukból, engednek a közönség kérésének. Ilyen például a Pocsolyába léptem című dal,amit a Takáts Tamás Dirty Blues Band játszik. Régen elhagyták volna, de a közönség ragaszkodik hozzá. A városi legenda szerint egyébként ennek a dalnak a szerzője egy láda sörért adta el Takátséknak…

Falunap, városnap, majális, borpince, bormúzeum, kocsma, kávéház,alapítványi bál –mindenütt fellépnek, ahová hívják őket. Borsod-Abaúj-Zemplén megye-szerte ismertek, a megyehatáron kívül még nem léptek fel. Pedig azt tartják róluk, hogy a bulizenekar műfajában ott vannak a legjobbak között, Aki koncert  közben figyeli őket, azt látja, hogy szemmel láthatóan élvezik a zenélést, buli van a színpadon, buli van a színpad előtt, folyamatosan kommunikálnak a nézőkkel. Az Ildi Rider tagjainak ( Árvai Ildikó – ének, Alföldi Norbert –ének, Gajdán Szabolcs – billentyű, vokál, Ladocsi Gábor – gitár, Nagy Ferenc –dob, vokál, Veres Péter –basszusgitár, Lovas Gábor, Eperjesi Áron – hangtechnikus, sofőr)  megvan a civil foglalkozása is,emellett zenélnek. Jól kitalálva, jól megválasztott dalokkal, másfél órás tökéletes kikapcsolódással. Bulisan.