785 év

Mix Online - 785 év - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2022. 07. 14. 8:00:01
785 év Karácsony küszöbén lett Közép-Európa legnépesebb fővárosának frontasszonya Franziska Giffey (SPD). Egyik szemem sírt. Mert röviddel korábban kellett lemondania doktori titulusáról. {Előfordult ilyen már sportos államfővel is...} A másik szemem viszont kacagott, hiszen Berlinnek 2021 decemberétől első ízben van női kormányzó főpolgármestere!
Bocsika, de idegenvezetőként, s útikönyvek, turisztikai cikkek szerzőjeként nem titkolhatom el, hogy a 44 éves Giffey asszony korábban éppen abban a városrészben volt polgármester, ahol ős-Berlin szíve dobog. Cölln neve (a mai Neukölln kerület bázisa) önálló településként 785 esztendeje bukkant fel a legkorábbi fennmaradt, 1237-as okiratokban. Repül az idő! Filmhíradókból, újságokból ismeri az utókor, hogy horogkeresztes parádékkal, népünnepélyekkel köszöntötte a hitleri rezsim 1937-ben Berlin 700. születésnapját. Sajna jól sejtettem, hogy idén nem lesz nagy megemlékezés! Van elég más gondja a szocdem városanyának,  Franziska Giffey-nak. Lakás- és pedagógushiány, reptéri káosz, utcai kosz!

Révedjünk hát a múltba! A háború előtti, 1937-es erődemonstráció egyszerre szólt az antifasiszta belső ellenzéknek és a külföldi kritikusoknak. Az egyik díszvendég Benito Mussolini volt – Rómából... Túl a '36-os Spree-parti nyári olimpián a belföldi lágerek már kezdtek benépesülni elhallgatásra kényszerített polgárokkal. S mind többen menekültek el Adolf Hitler diktatúrája, a megalázó törvények elől. Ausztria és a Cseh-Morva régió Németországhoz csatolása '38-ban, akárcsak a novemberi „kristályéjszaka” már előre vetítette az 1939. szeptember 1-én kitörő második világháború katasztrófáját. A zsidóellenes nyílt pogromok, a zsinagógák lángba borítása a német történelem leggyalázatosabb fejezete. Az élelmiszerracionalizálás és az 1940-től szórványos, majd '43-tól mindennapos bombázások a berliniek életét is pokollá tették. A sztálini csapatok 1945 tavaszán, komoly véráldozat árán foglalták el a romos fővárost. Ukránok tízezrei pusztultak el a csatákban, kiknek „unokái” február óta tömegesen találtak menedéket az EU legnépesebb tagállamában.
                                                
Anno szovjet-amerikai-brit-francia megszállás alá került a kivérzett metropolisz, s lett a Szövetségi Ellenőrző Tanács főparancsnokságának székhelye. Nagy-Berlin békebeli első (és hosszú évtizedekre egyben utolsó) szabad, demokratikus választását '46 októberében tartották. Újabb aktuális jubileum, 75 éve, 1947-ben hivatalosan is megszűnt Poroszország. A következő esztendőre tökéletesen elmérgesedett a viszony a Vörös Hadsereg által kontrollált zóna és a nyugati szövetségesek kezén lévő három övezet illetékesei között. A stabil (nyugatnémet) márka bevezetése a leendő NSZK területén, valamint West-Berlinben hidegháborús lépésre ösztönözte szovjeteket: 1948 tavaszától blokád alá helyezték a főváros nyugati kerületeit.

A kiéheztetésre ítélt fél metropolisz amerikai és brit katonai légihíd segítségével tartotta a kapcsolatot Németország szövetségesek által ellenőrzött régióival és a szabad világgal. A szovjet blokádterror 1949 májusi feloldása ellenére Berlin megosztottsága „véglegesnek” bizonyult. Aztán jött az '53-as népfelkelés, az 1961-es falépítés, majd 1989 novemberében a Mauer leomlása, mely maga alátemette az NDK-t.  Az 1990 őszén újraegyesült Németország fővárosa ismét Nagy-Berlin {892 km²} lett. A 3,8 millió lakosú city Közép-Európa  legnépesebb, izgalmas települése! És milyen fiatal! Képzeletbeli tortáján még csak 785 gyertya ragyog. 2022 nyarán érdemes – újfent – felkeresni! A havi busz-metró-S-Bahn bérlet csak 9 eurót kóstál!