Elvis

Mix Online - Elvis - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2022. 07. 12. 8:00:00
Elvis Megannyi gagyi életrajzi film után végre egy igazi produkció, az Elvis. Persze, nem könnyű egy rocksztár életét bemutatni, akár Elton John, akár Freddy Mercury van terítéken. Az Elvis film címe viszont megtévesztő, mert nem csak az énekesről, hanem menedzseréről, Parker ezredesről is szól, s miután őt Tom Hanks játssza zseniálisan, még el is billen a mérleg.
Kettőjükről szól a  film, de így még hitelesebb is, hiszen amikor az ezredes először hallotta Elvist énekelni, onnantól nem engedte el a kezét. A cirkuszos ember, aki törpék és tűznyelők között tanulta ki az üzlet minden fortélyát, rögtön megérezte Elvisben a nagy lehetőséget. Egy fekete hang a fehérek között és maguk a dalok, amelyek as blues és a country ötvözetéből születtek, s az énekesnek nemcsak a hangja, a mozgása is őrületbe kergette a lányokat. Amerika rögtön megadta magát, mondta is a filmben B.B. King, hogy Elvis bármit megtehet, ellenben, ha ő átmegy az út túloldalára, már megbüntethetik. Parker ezredes pedig minden fillért megbecsült, eladta a világsztárt és az olcsó naptárakat is, vagyis ő találta ki a merchandise-t, ő volt az első rock menedzser. Hasonló utat járt be évekkel később Brian Epstein Angliában, aki a Beatlest fedezte fel és tulajdonképpen Elvis akkor kezdett kimenni a divatból, amikor a liverpooli gombafejűek feltűntek. Elvis zseniális volt a színpadon, de gyenge az életben. Parker ki is facsarta. 

Parker nem volt ezredes, még katona sem, nem Parkernek hívták és még amerikai állampolgársága sem volt. A hollandot nem is érdekelte más, csak Elvis színpadra tudjon állni. és ez igazi örömjáték volt Tom Hanksnek. A címszereplő Austin Butler is telitalálat, sokan már Oscart jósolnak a színésznek. Egyébként meg a rendező, Baz Luhrmann túl finoman bánt Elvisszel, mintha minden hibája Parker gonoszságának terméke lenne. Ahogy az egyik kritikus írja, "méltósággal épült le". Sem a drogozás, sem a mértéktelen zabálás nem kapott főszerepet, és az elhízott Elvist sem láttuk, tán csak egyszer. A családnak, az örökösöknek persze tetszett a mozi, akik egyébként Elvis halála után Parkert beperelték és több millió dollárt nyertek. Parker örököseit pedig senki sem kérdezte meg, hiszen legfeljebb Hollandiában lehetne felkutatni valakit. Minek is, nem hagyott maga után semmit, a maradék pénzét egyébként játékgépekbe szórta.