Zsazsaságok

Mix Online - Zsazsaságok - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Bajnóczy Bella | 2022. 08. 01. 11:02:34
Zsazsaságok A Gábor Sári néven született Gábor Zsazsa, egyeseknek Zsa Zsa, nagyon tudott valamit. Ahhoz, hogy valaki a világ első celebje legyen, annak persze tudnia is kellett valamit. Szépsége nem mindenkit nyűgözött le, színésznői tehetsége sem uralta a hollywoodi álomgyárat, ám legendás férfifaló vampként mindig el tudta adni magát. Szóval, Sárika egy kicsikét sem volt butácska. Sőt. Kilenc házasságot köttött, csupa luxusférjjel dicsekedhetett, akiket mindig elhagyott, de a házukat megtartotta. Gábor Zsazsa Múzeum nyílt Budapesten, ORIGO Filmstúdióban.

Szóval, a mi Zsazsánk nem volt akárki, de nem ám a több mint hatvan filmben való feltűnése miatt. A Gábor Zsazsa Múzeum sem elsősorban a szerepeit, a színésznőt hozza testközelbe, hanem mint a celebet. Gábor Zsazsa Oscar-díjas alakításokat inkább házasságaiban és botrányaiban nyújtott. Oscar-díjas mondata volt az is, hogy semmit nem tudott a szexről, mivel mindig házasságban élt, a pletykák szerint Richard Burton, Sean Connery, Frank Sinatra és mások csupán mosolyogtak ezen. Igaz, Golden Globe-díjat is kapott, de mégis. Az egykor Miss Hungáriaként, magyar szépségkirálynőként, modellként, üzletasszonyként, szexszimbólumként is ismert Zsazsáról ezúttal főleg a Los Angeles-i villájából áthozott bútorai, kitüntetései, könyvei, személyes használati tárgyai és fényképe mesélnek. 

Köszönhetően utolsó férjének, Frédéric von Anhalt hercegnek is, aki sok tárggyal járult hozzá az emlékidézéshez. Gábor Zsazsa harmincöt évet élt együtt a herceggel, s a múzeum megnyitóján az általa ajándékozott relikviák közül megemlítette a díjátadókon viselt vörös ruháját, amit ugyanúgy megőrzött, mint amelyben Buckingham-palotában járt, vagy amelyiket az Oscar-gálára vette fel. S persze azt a fehér ruháját, melyben a színésznő megpofozott egy rendőrt. Ez a fehér viselet bizonyára ama rendőrnek is emlékezetes marad.

 Tíz éve a bulvársajtó megszellőztette: Anhalt herceg azt tervezte, hogy ha Zsazsa jobblétre szenderül, konzerváltatja a testét, sok más mellett azért, hogy világkörüli bemutató útra induljon vele. Ebből a morbid ötletből szerencsére nem lett semmi, de a múzeum létrehozásához valóban hercegi módon járult hozzá.Von Anhalt egyébként Zsazsáról szóló könyvet is beharangozott, amelyről elárulta, hogy eleddig ismeretlen, „szép, megható, vad és megdöbbentő” sztorik is sorjáznak majd elnökökről, diplomatákról, hírességekről. S persze megtudjuk belőle, „hogyan formálta Zsazsa Hollywoodot”. Olykor a politikát is igyekezett formálni, 1968-ban majd négy évvel később is a republikánus Nixon mellett kampányolt.

Kétségtelenül hosszú utat járt be, amíg mindezt formálni kezdhette, s amíg magyar származásúként csillagot kaphatott a hollywoodi hírességek sétányán. Persze, nem mint a világ első celebje. Aki nem csupán a filmszerepei miatt tartozhatott a hollywoodi arisztokráciához.  S akinek egyébként méltó utódja lehetett Paris Hilton botrányhősnő, aki ugyan jóval több  szexualitással rukkolt elő, de soha nem léphetett Zsazsa lába nyomába. Igaz, szegről-végről rokonok is voltak, hiszen Gábor Zsazsa Conrad Hilton szállodamogult is a férjei között tudhatta, akitől egyetlen gyermeke, Francesca lánya született. Önéletrajzi könyvének címére utalva Zsazsa joggal gondolhatta, hogy neki nem elég egyetlen élet. És tényleg: a férfifaláshoz, a popkulturális ikon-, szexszimbólum- és celebléthez több élet is kellett. Kilencvenkilenc évet élt – édesanyja százegyet – melybe olyannyira több élet, mi több, világhírlét belefért, hogy joggal kérdezhetjük: hol van a 2016-ban elhunyt  Gábor Zsazsa hírnevétől a Puskás Öcsié?