Nádorseg

Mix Online - Nádorseg - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Regös István | 2022. 07. 07. 8:00:19
Nádorseg Fussunk előre az időben és képzeletben helyezzük el magunkat, mondjuk, októberben-novemberben. Korán reggel indult el otthonról Vargánya Ödön, hogy megújítsa lejárt jogosítványát. Ez korábban úgy zajlott le, hogy becsöngetett a hivatalhoz, beengedték, majd az önkormányzat illetékes munkatárs elintézte a formaságokat s öt évre meghosszabbította a vezetői engedélyt. Nos, mindez mára valahogy megváltozott.
Vargánya Ödön megérkezett az önkormányzat épülete elé és döbbenten látta, hogy a hivatal eltűnt. Egy biztonsági ember kinyitotta az ajtót és megkérdezte: Mit óhajt?  - Az önkormányzat engedélyezési osztályát keresem – felelte Vargánya Ödön.  Nem jó helyen jár , mert ez az elöljáróság! De hát egy hete voltam itt, nem lehet, hogy csak úgy eltűnik egy épület!  És mi lett a dolgozókkal? A biztonsági azt mondta nem tudja,mi történt velük, ő csak a kilincset kezeli. Vargánya Ödön elképedt és megkérdezte: Lehetséges, hogy pár nap alatt felépítenek egy új hivatalt? 
- Én csak egy portás vagyok- mondta a biztonsági ember. - De ki van írva, nézze meg, nem akarom én becsapni!
Kimentek a ház elé és Vargánya Ödön szinte elszédülve látta az új feliratot: ELÖLJÁRÓSÁG.  Nofene, gondolta magában, most aztán kereshetek egy egész házat.
- Na ugye, nem akartam becsapni! 
- Így igaz.
- De azt meg tudja erősíteni, hogy ez a ház nemrégen még az önkormányzat volt, most meg elöljáróság?
- Én csak egy portás vagyok és persze, hogy meg tudnám erősíteni, ha akarnám, de nem akarom… Nem tudom, hogy holnap már megint önkormányzat lesz-e és lassan én is megzavarodom. Ma azonban nincs ügyfélfogadás, akár önkormányzatnak hívjuk, akár ELÖLJÁRÓSÁGNAK. Mivel szimpatikus nekem, megsúgom, holnap itt lesz a Főispán úr. Nagyon kedves, kellemes ember, biztosan segít majd, de a szolgabíró is nagyon jó ember. –Mégis, kik ezek?
- Tudom, de nem mondom meg, mert seggbe rúgnak érte. Hiszen csak egy egyszerű portás vagyok.
- Rendben, holnap visszajövök. Kérek egy számot csak meghosszabbítja  a jogosítványomat! 

Vargánya Ödön továbbgondolta az eseményeket. Nagyon jól ismerte a megyei Kormányhivatal vezetőjét, szőlőjük van mindkettőjüknek, majd ő eligazítja erről a hatalmas változásról. Másnap reggel bejött Ödön az elöljáróságra. Régen úgy hívták, tanács, ennek volt egy elnöke és az országgyűlésben országos kérdésekben képviselte a helyi lakosok érdekeit. A tanácsot követte a polgármesteri hivatal, majd az önkormányzat, az okmányiroda. Most megint elöljáróságnak hívják. Sebaj, vigasztalta magát Vargánya Ödön, majd megtanulom. Biztosan van mindennek értelme - gondolja a jogkövető állampolgár. Okos állam nem csinál értelmetlen dolgokat. Vagy tévedek? A  főispánhoz nem érdemes panaszra menni, mert úgysem csinál semmit. Bár Vargánya Ödön nem budapesti lakos volt, a tudat, hogy a nádor nem csak egy keresztnév, hanem egy tér is. Budapest belvárosában szobra van József nádornak, pontosan a tér közepén.

Ez az állam tud valamit, bár még nem végleges a nádorság. Az ő településén azonban már átfestették a cég tábláját, az emberek csak ámultak-bámultak, amikor arra jártak, s a változtatáshoz elég volt egyetlen éjszaka. Úgy látszik, vannak gyorstalpaló, irányadó táblák, a MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG helyett lett például Magyarország. Meg is ijedtünk, hogy vége a köztársaságnak, meg aztán furcsa dolog, na de mindegy, hogy köztársasági elnök van  a nádorság helyén úgy, hogy valóságban nincs is köztársaság.

Az én kedvencem a főispáni cím. Az emberek csodálkozva nézegették a táblákat, nekem pedig eszembe jut, hogy valamikor 1952 körül ez már egyszer megtörtént. De hát ilyen az élet és az okos ügyeskedő emberek már tanulják a mostani változásokat.
A kérdés így szól: Hol a király?