Bohóc a falon

Mix Online - Bohóc a falon - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Bajnóczy Bella | 2022. 07. 06. 8:00:41
Bohóc a falon A minap vetítették a dunás, vélt közszolgálati televízió műsorának kevés említésre méltó eseményeként Sándor Pál 1967-ben készült és a következő év tavaszán bemutatott Bohóc a falon című produkcióját. Az akkor huszonnyolc éves rendező első játékfilmjét,melynek három hőse éppen a felnőtté válás küszöbén állva tobzódik fikciós és valós kalandokban. Groteszk és ironikus szemlélettel az érettségi öltönyből farmerba bújva az Éljen a szabadság! jelszavával.
"Kilenc hónapra születtünk,anyánknak végig volt teje, iskolába is beírattak, ahol a nyomtatott és írott betűk, a verslábak,a szorzótábla meg az ízeltlábúak mellett még azt is tanultuk, hogy Marathontól a hírnök negyvenkét kilométert futott Miltiadész győzelmi hírével, Krisztus előtt 490-ben. Nem tudjuk, mit fog feljegyezni rólunk a hálás utókor, és csak annyi a hír, amit magunkról  hozunk, hogy kilenc hónapra születtünk, anyánknak végig volt teje, iskolába is beírattak és kék volt a füzet fedele."

Ezzel a versikével indul a film a főcímzene alatt, melyre emlékezete szerint Sándor Pál az Ifjúsági Magazinban bukkant,s mely mintegy nemzedéki híradásként adott számára summázatot a hatvanas évek második felében a felnőttségre készülő generáció önképéről és a rájuk váró felnőttvilághoz való még kamaszosnak jellemezhető viszonyukról. Midőn középiskolásként még a recsegőszékes moziban néztük a Bohóc a falont, nem tudtuk, hogy "újhullámos filmszatírára" ültünk be a nézőtérre a zörgőzacskós Dunakavics cukorkával. Így műfaji címkézték ugyanis ezt a hamar a kedvencünkké lett mozgóképet. Frissnek, dinamikusnak, fiatalosnak tűnt, rokonszenves hőseivel pillanatok alatt azonosultunk, főleg a vagány Andrással (Tardy Balázs) de az álmodozó tekintetű, beatleses gombafrizurás Kiki (Ferenczi Gábor) is elnyerte rokonszenvünket. 

A történet sok-sok kis sztoriból áll össze, szakszerűbb kifejezéssel, "novellisztikusan szerkesztve", mely szerkesztésmód Sándor Pál második, Szeressétek Odor Emíliát című filmjére is jellemző lesz. A Balatonra autóstoppal érkező Andrást, Kikit és Pétert (Szurdi Miklós) hatalmas vihar kapja el a tóparton, ők pedig bemenekülnek egy felújítás alatt álló nyaralóba. Csakhogy váratlanul betoppannak a tulajdonosok, a három srác elbújik a szomszédos helyiségben,melynek ablakán ketten Kiki segítségével még ki tudnak mászni,ő azonban marad.Társai megígérik, hogy hoznak egy létrát, s biztatásul arra kérik Kikit, találjon ki történeteket,melyeket majd elmesél nekik.

S elkezdődik egy fergeteges fantáziajáték lehetetlennek tűnő kalandokkal, élményekkel,s még az sem zavaró, hogy a film második felében kissé leülepszik és elfárad ez a játék, a fantázia elszegényedik. Kiki gyerekkori és kiskamaszként megélt valós élményei keverednek kitalált történetekkel, utóbbiak mintha már a küszöbön álló felnőttkorban rá váró félelmekből, tanácstalanságokból táplálkoznának. A sztorik e füzérében ott az udvarlás kísérlete, az érettségi öltöny sutba dobása és a számára a szabadságot jelentő  farmernadrágba bújás, az üres, feliratok nélküli táblákkal tüntetés a budapesti belvárosban, nem tudják, mi ellen vagy mi mellett tüntetnek, a bizalmas és udvarias ráköszönések az ismeretlen járókelőkre, az a bizonyos polgárpukkasztás,ahogyan egy fagylaltozó teraszán utánozzák a szomszéd asztalnál ülő és csinos, fiatal szőkeségre ügyelő vénkisasszonyokat. 

Jó volt újra nézni a Bohóc a falont, amely Chicagóban  a legjobb ifjúsági film díját nyerte el, Karlovy Varyban forgatókönyv különdíjat kapott, a Magyar Játékfilmszemlén és a Magyar Filmkritikusok Díját pedig a legjobb operatőr kategóriában hozta el Zsombolyai Jánosnak köszönhetően. Ő már nincs köztünk, ahogyan az élete utolsó éveiben vakságban is szenvedő Tardy Balázs színész sem. Ferenczi Gábor filmrendező lett, Szurdi Miklós színészként, rendezőként, forgatókönyvíróként dolgozott, a most nyolcvanhárom éves Sándor Pál négy éve jelentkezett a Vándorszínészek című filmjével. 

Nem tudom, a Bohóc a falon hová került az emlékpoggyászába, de sokan vagyunk, akik szerettük és szeretjük ezt a filmjét, akik kívülről fújjuk a főcímversikét és gyakran dúdoljuk Tamássy Zdenkó e filmzenéjét. S olykor talán azon is eltöprengünk, hogy vajon miről szólna  a mai Y, Z stb. generáció életérzése,miként mutatna egy mai bohóc egy mai falon?