Nem minden hadititok

Mix Online - Nem minden hadititok - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2022. 07. 04. 8:00:00
Nem minden hadititok Sose értettem, hogy miért nem tanuljuk meg a leckét, hiszen 1989 óta akadálya nincs, hogy átvegyük a legjobb példákat. Pölö marketingből, pölö a hadsereg, amely éjjel-nappal katonákat toboroz, hát nem ártana egy kis reklám. Egy profi hadseregnek egyébként is csak a javára válik, ha jobban megismerik, és hát ott sem minden hadititok.
Láss csodát, most már hónapok óta hallgatom a Spirit Rádión, hogy milyen fejlesztések történnek a hadiiparban, cseh géppisztolyokat gyártunk, tankokat a németekkel, majd ágyúkat a törökökkel. Igaz, van egy kormánybiztos, aki maga is remek kommunikátor és maguk a riporterek sem udvariaskodnak, kérdezősködnek rendesen. Legutóbb épp Vogyerák Anikó volt bennfentes nehézbúvár ügyben, hiszen ő még merült is Tatán. És túl a fegyvereken, időről-időre vendégeskedik egy parancsnok a stúdióban, aki a vadászpilóták, helikopteresek vagy éppen a katonai búvárok szolgálatáról, életéről mesél. Üdítő hallgatni, meg még érdekes is, mintha egy amerikai rádiót cserkésztünk volna be. Úgy tűnik, valami megváltozott a magyar hadügyminisztériumban, s épp abban az időben, amikor a többi miniszteriális hivatal elzárkózik minden tájékoztatás elöl, még a pandémiás adatokat is ki kell perelni az illetékesektől, s rendőrökkel kell elhozatni, ők nyitnak és még milyen jól csinálják.

Nem hiszem, hogy ez a nagy katonai nyitás a kormány ellenére történik, bár hasonló fejlesztések a magyar honvédség életében talán még sosem történtek, s így duplán hatásos a marketing. Ám ennek semmi köze sincs a háborúhoz, s most felállított 800 milliárdos honvédelmi alaphoz, hiszen legalább egy éve hallom a műsort. És így azt a mostani civil miniszterre sem lehet ráfogni, miután a műsor már az elődje alatt elkezdődött. Szóval lehet kritizálni a kormányt, én is bírnám reggeltől-estig, de ami ebben a minisztériumban történik, s ahogy a katonai fejlesztéseket kitalálták és a legjobb technológiát kiválasztották és meggyőzték a Rheinmetallt, hogy érdemes közösen gyártani harckocsikat, többek között Zalaegerszegen, az nagyon rendben van. Persze, jobb lenne a GDP 2 százalékát másra költeni, de egy NATO tagnak, különösen a mostani háború idején, illik felzárkózni.