Teltow-Fläming: túlóráznak a tűzoltók

Mix Online - Teltow-Fläming: túlóráznak a tűzoltók - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2022. 06. 21. 12:16:46
Teltow-Fläming: túlóráznak a tűzoltók A 2022-es esztendő eddigi legforróbb hétvégéjén van túl Németország. Berlintől északra a hatóság gyanúja szerint gyújtogatók akcióztak. Az oranienburgi erdészek döbbenten tapasztalták, hogy – több helyszínen – bő 10 ezer négyzetméternyi fű, bokor, fa vált részben a lángok martalékává. Hétfőn megérkezett a régen várt lehűlés és némi zivatar!
Nem csupán Spanyolországot, a francia tájakat és Itáliát sújtja a 40 fok feletti dögmeleg. E hétvégén az NSZK több régiójában is afrikai klíma volt: kevéske eső viszont csak hétfő hajnalban érkezett. Berlintől délre már kiszáradt az Elba mellékfolyójának, a Schwarzen Elsternek egy szakasza. Teltow-Fläming és Potsdam-Mittelmark vidékén is sok a dolguk a hamutipróknak. A lakosságot, kb. 600 főt már evakuálták. Ez bármelyik órában szükségessé válhatott, mert a már eloltott területek is újra lángra kaptak vasárnap, a 36 fok körüli hőségben. A régióban egykori szovjet katonai municiót is rejt a talaj, így a tartós tűz robbanásokat okozhat.

A német fővárostól északra a szakértők gyanúja szerint gyújtogatók akcióztak e napokban. Az oranienburgi erdészek döbbenten tapasztalták, hogy – több helyszínen – bő 10 ezer négyzetméternyi fű, bokor, fa vált részben a lángok martalékává. Amint megírtuk, Németország keleti régióiban, ha volt is némi esőzés júniusban – szó szerint – égető probléma, hogy Brandenburgban gyakoriak az erdőtüzek. A Lengyel Köztársasággal szomszédos tartományban idén már közel kétszáz természeti katasztrófát regisztráltak. Egy eldobott cigaretta vég is komoly baj forrása lehet! Egyes szakemberek elsivatagosodást prognosztizálnak az Oderától nyugatra! 2022 eddig eltelt közel félévében már heti 6-8 erdő tűzről szólnak a fekete krónikák Brandenburg tartományban. Akárcsak tavaly az Elba 180 kilométeres mellékfolyójának, a Schwarzen Elsternek egy szakasza elpárolgott e hónap második felére. Az ilyen jelenség Dél-Európában sem ritka, jómagam például Mallorcán is láttam hasonló „csodát”.