Veszprém a BL döntőben

Mix Online - Veszprém a BL döntőben - Nyomtatható változat

főoldal - Sport
NS | 2022. 06. 18. 12:36:17
Veszprém a BL döntőben Szombaton a Telekom Veszprém játssza a Bajnokok Ligája négyes döntőjének első elődöntőjét a jó formában lévő lengyel Kielce ellen, de Momir Ilics vezetőedző szerint semmi különlegeset nem kell nyújtaniuk, csak úgy játszani, mint egész idényben tették.
Egy hete volt arra a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának, hogy a Pick Szeged ellen – kevesebb idegenben lőtt góllal – elveszített bajnoki döntő után egy még nagyobb feladatra, a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjére, és a Kielce elleni elődöntőre felkészüljön. Ezért az elmúlt hét egy kicsit lazább edzésekkel telt, a lényege az volt, hogy a játékosok teljes mértékben a hétvégére hangolódjanak.
„Nem volt olyan nehéz a feladatom, mint gondoltam, sőt, kifejezetten örültem annak, amit láttam a srácokon, hogy pontosan tudják, a bajnoki döntőben egy szerencsétlen helyzeten múlt minden, és azt sem felejtette el senki, hogy egyébként szinte végig nagyon jól játszottunk a szezonban. Nagyon büszke vagyok ezekre a srácokra, egy rossz szavam sem lehet rájuk, el kell fogadnom nekem is és nekik is, hogy ilyen a sport” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Momir Ilics, a Veszprém edzője.

 
VADKERTI ATTILA, 112-SZERES VÁLOGATOTT KÉZILABDÁZÓ 
„A mezőny most nagyon kiegyenlített. A legkiegyensúlyozottabb formában talán a Kielce van annak ellenére, hogy simán elbukta a Lengyel Kupa-döntőt a Plock ellen, így láthattuk a gyenge oldalát is. Bevallom, én Kielce elleni elődöntőt akartam, szerintem ellene van a legnagyobb esély a továbbjutásra, és a Veszprém óriási lendülettel tud játszani, ha belejön, ezt már láttuk. A Kielce játéka hasonlít a Szegedéhez, és az elveszített döntő miatt a Veszprém sebzett vadként megy Kölnbe, ami mellette szól. A két csapat taktikailag sok újat nem tud mutatni egymásnak, a kapusok teljesítménye sokat számít, ebben mindketten erősek, és ha a Veszprém mezőnyben is hozza az Aalborg elleni teljesítményt, és azt a csapatjátékot, amit az elmúlt meccseken, akkor meglesz. A Kiel akkor is megy előre, ha csak hét játékosa van, a Bundesligában ezt szokta meg, a Barca pedig talán nem emelkedik ki annyira, de a katalánoknál mindig elvárás a győzelem. A mostani négyes döntő különlegessége éppen az, hogy senki sem lóg ki a sorból sem felfelé, sem lefelé.”
A szakember egyébként elégedett azzal, ahogy az együttes lépdelt előre, ahogy az idény során játékban fejlődött, és ahogyan a csapategység kovácsolódott, amely mostanra az egyik legnagyobb erőssége lett. A tréner szerint azért sem lehet elégedetlen, mert eljutottak a BL négyes döntőjéig úgy, hogy az idény elején csak azt tűzték ki maguk elé, hogy a csoportból továbbjussanak. 
„A Kölnbe kijutó csapatok közül rajtunk kívül mindegyik, a Barca, a Kiel és a Kielce is csoportja első két helyének valamelyikén végzett, azaz egy párharccal kevesebbet játszott, mint mi. Elődöntős ellenfelünk, a Kiel­ce ráadásul éppen a mi nyolcasunk élén zárt, miközben mi csak a negyedikek voltunk, így emiatt nyilván van valamennyi lélektani előnye – fogalmazott Ilics. – Mielőtt kiutaztunk, azt mondtam a játékosaimnak, az elődöntőben nem kell semmi különlegeset nyújtanunk, egyszerűen csak kézilabdázzunk úgy, ahogy tudunk, játsszuk a saját játékunkat, ahogy egyébként egész idényben csináltuk, aztán majd meglátjuk, mi sül ki belőle.”

Bár nehéz rangsorolni, Ilics szerint az idény során a Kielce játszott talán a legjobban és legkiegyensúlyozottabban, a csoportkörben oda-vissza megverte a Barcát, otthon simán legyőzte a PSG-t, a negyeddöntőben pedig erőlködés nélkül, kettős győzelemmel búcsúztatta a francia Montpellier együttesét. A tréner szerint igaz, hogy Talant Dujsebajev játékosai a vártnál simábban kikaptak a hazai rivális Wisla Plocktól a Lengyel Kupa döntőjében, ami azt is mutathatja, hogy hanyatlik a gárda formája, de egyrészt nem tudni, mennyire vették komolyan, másrészt a nagy meccseken rendre össze tudták kapni magukat.
„Igazi álomcsapatuk van, támadásban különösen erősek, nagyon gyorsan játszanak, nemcsak beállóban, egy egy elleni játékban és távolról is megvannak a lövőik, így a védelemnek meg kell osztania a figyelmét  – tette hozzá Ilics. – Ugyanakkor a mi védekezésünkkel elégedett vagyok, remek az összhang a kapusainkkal, akik remekül segítik a támadásainkat is.” 

Szombaton 15.15-kor a Telekom Veszprém játssza a BL négyes döntőjének első elődöntőjét a Kielce ellen, majd 18 órától a Barca–THW Kiel összecsapás után alakul ki a döntő és a bronzmeccs párosítása.