Mókus, nyuszi és a többiek

Mix Online - Mókus, nyuszi és a többiek - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2022. 06. 19. 8:00:00
Mókus, nyuszi és a többiek Júniusban, Berlinben csak 22 óra után sötétedik. Alig akartam hinni a szememnek, midőn köhajításnyira a Reichstagtól - a köztársaság elnöki palotánál - egy vörös róka tipegett el kocsim fényszórója előtt. Persze gimnáziumi biológia tanárom, Marci bácsi bizonyára meglepődne, hogy cikket merek írni ilyen-olyan állatokról!
Addig is, amíg július 7-én elrajtol az iskolai szünet a Spreenél, számba veszem: mókus, nyuszi, patkány, mosómaci, őz és birka is akad bőven Közép-Európa egyik legzöldebb fővárosban. E napokban a Wannseehez is eljutottam magyar vendégemmel. Lenyűgöző e pazar, Potsdamhoz közeli, jó 23 km²-es tó, mely nem csak vitorlás élettel büszkélkedhet, hanem gazdag vízi élővilággal is. Szóval, aki nem akar belépődíjat fizetni a Berliner Zooba, avagy a Tierparkba az grátisz is mustrálhatja a rigókat, galambokat, szarkákat, vadkacsákat, hattyúkat, meg az emlősőket. 

Pecabotra is szükség lehet! A vaddisznókat megtizedelő afrikai sertésjárvány persze sok fejtörést okozott a Berlinnel és Lengyelországgal szomszédos Brandenburg erdészeinek, vadászainak, gazdáinak. Ám a koronavírus-járvány kényszerű bezártságból szabadult, netán kutyabarát polgárnak e nyáron sem kell lemondania az ilyen-olyan két- és négylábúakról. Az autósok szívébe és motorterébe például már réges-rég bezabálta magát a nyest. A cuki kábelrágó, menyétféle törpe ragadozó remekül elvan a világvárosokban is!

Tehát kedves Olvasó, ha 2022-ben eljutnak az EU legnépesebb metropoliszába, ígérhetem, hogy kullancstól, csigától gidáig, vadegértől lovasrendőrig mindenféle állattal találkozhatnak itt. S mint írásom elején jeleztem a Bellevue Palace környékén lompos farkú vaddal is összefuthatunk. A Vuk-rajongók örömére megjegyzem, hogy a 18. századi (ma államfői) palota zebrájánál, a tilos lámpa ellenére gyalogosok, bringások, rolleresek vágnak át az úton. Az általam látott róka megvárta a zöldjelzést. Ravasz!