Déjà-vu: idén is kiszáradnak a patakok

Mix Online - Déjà-vu: idén is kiszáradnak a patakok - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2022. 06. 18. 8:33:04
Déjà-vu: idén is kiszáradnak a patakok Nem csupán Spanyolországot, a francia tájakat és Itáliát sújtja a 35 fok feletti dögmeleg. E hétvégén az NSZK több régiójában is afrikai klíma van: eső viszont egy csepp sem. Berlintől délre már kiszáradt az Elba mellékfolyójának, a Schwarzen Elsternek egy szakasza.
A német fővárostól északra pedig a tűzoltóság gyanúja szerint gyújtogatók akcióztak e napokban. Az oranienburgi erdészek döbbenten tapasztalták, hogy – több helyszínen – bő 10 ezer négyzetméternyi fű, bokor, fa vált részben a lángok martalékává. Amint megírtuk, Németország keleti régióiban, ha volt is némi esőzés júniusban – szó szerint – égető probléma, hogy Brandenburgban gyakoriak az erdőtüzek. A Lengyel Köztársasággal szomszédos tartományban idén már bő százhetven természeti katasztrófát regisztráltak: sajnos Berlintől 35 kilométerre vélhetően gyújtogatások is súlyosbítják a kánikulai helyzetet. 

Egyes szakemberek elsivatagosodást prognosztizálnak az Oderától nyugatra! 2022 eddig eltelt közel félévében már heti 6-8 erdőtűzról szólnak a fekete krónikák Brandenburg tartományban. Akárcsak tavaly az Elba 180 kilométeres mellékfolyójának, a Schwarzen Elsternek egy szakasza elpárolgott e hónap második felére. Az ilyen jelenség Dél-Európában sem ritka, jómagam például Mallorcán is láttam ilyen „csodát”.

De ugorjunk vissza az öreg kontinens szívébe! Hatalmas gond, hogy egyrészt a hajdani NDK-ban telepített fenyvesek folyadék igénye a csapadékmentes periódusokban is magas. Másrészt, Berlinből – például a magas lakbérek miatt – mind több család költözött Brandenburgba, fokozva ezzel a vízfogyasztást. A legaktuálisabb probléma, hogy miközben 2022 tavaszán, kora nyarán hetekig nem volt eső, az ipar és a háztartások/kertek vízigénye növekvőben van. Ezért is ellenezték annyian Németország legkorszerűbb, új járműgyárának építkezését. Magam is csodálkoztam azon, hogy a gyéren lakott Brandenburg tartományban és nem az Odera folyó túlsó partján, Lengyelországban építkezett Elon Reeve Musk.