Szégyen

Mix Online - Szégyen - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Regös István | 2022. 06. 18. 8:00:33
Szégyen A nagy sikerű televíziós sorozatban, a Trónok harcában az urak hatalmas, szinte már zabálós vacsorákat rendeztek, miközben a vár személyzetének, a szolgáknak legfeljebb csak az ételmaradék jutott. Na persze, sokan mondhatják erre, hogy vannak szegények, kicsit gazdagabbak és nagyon gazdagok. Marie Antoinette, amikor a szolgái jelentették neki, hogy éhezés miatt tömegesen halnak az emberek, mert már kenyerük sincs, azt javasolta, hogy mondják meg nekik, ha nincs kenyér, egyenek kalácsot.
Ehhez azt kell tudni, hogy a feslett és kicsapongó életete élőMarie Antoniette környezetét az égadta világon semmi nem érdekelte, csak az, hogy jól éljenek. Mindez pedig olyan régen volt, hogy tán igaz sem volt. A történelem feljegyezte, hogy a hálás francia nép megköszönte a tanácsot, és kirobbantotta a nagy francia forradalmat, amely elsöpörte az uralkodó osztályt. Sőt  némely uralkodónak ,köztük a nagyokos Maria Antoinette fejét is. Mindez a Konyhafőnök című televíziós produkció közben jutott eszembe, melyben a séf úr mag az Atyaisten. 

A műsor szereplői úgy nyaliznak neki, hogy az már szégyen. Milyen régi kifejezés is ez a nyalizás! Valamikor gyermekkoromban, ha jók akartunk lenni az iskolában, feltűnő igyekezettel udvaroltunk tanárainknak. Akkoriban ezt nyalizásnak hívták,  amit azóta is sokan és sokféleképpen gyakorolnak. A Konyhafőnök című műsorban, ha sikertelennek ítélik a főzési feladatot, s az elkészült étel valamiért nem tetszik a zsűri valamelyik tagjának, fensőbbséges mozdulattal a kukába dobja. Hogy hová dobja és mit? – kérdezheti minden jó ízlésű ember. A válasz: a szemétbe. Amikor először láttam ilyen jelenetet ebben a műsorban, már akkor elhatároztam, hogy egyszer megírom. gondoltam erről írni kell. Aki, még ha csak a játék miatt is ételt dob a szemétbe, miközben sokaknak nincs mit ennie, az egyszerűen szégyellje magát!

Egyébként ettől függetlenül minden teketória nélkül kijelentem, hogy szerintem ez a műsor rossz. S ezt senki nem szégyelli, még az ezt műsorára tűző televíziós csatorna sem. Vajon miért? Miért is tennék, ha egyszer még kenyerük sincs és a kalácsot bedobta valaki a szemétbe.