Rajt pénteken Rapport Richárddal

Mix Online - Rajt pénteken Rapport Richárddal - Nyomtatható változat

főoldal - Sport
mti | 2022. 06. 17. 8:26:32
Rajt pénteken Rapport Richárddal Pénteken kezdődik Madridban a sakkvilágbajnok-jelöltek versenye, a nyolcfős mezőnyben ott van Rapport Richárd nemzetközi nagymester is. A 26 éves játékos 2764 Élő-pontjával a világranglista nyolcadik helyezettjeként ül asztalhoz a spanyol fővárosban, ahol mindenki kétszer mérkőzik meg mindenkivel, váltott színekkel.
Rapport első ellenfele a világos bábukat vezető Jan-Krzysztof Duda lesz, akivel korábban négy klasszikus partit játszott, ebből kettőt a 24 esztendős lengyel nyert meg, s egy döntetlen mellett egy Rapport-siker született.
    A világbajnok-jelöltek tornája előtt, május végén derült ki, hogy Rapport a jövőben a román zászló alatt kíván versenyezni, döntését a magyar sakkszövetség elnöke, Szabó László elfogadhatatlannak, hibásnak és károsnak nevezte. Szabó egyúttal egyértelművé tette: az általa vezetett szövetség mindent megtesz azért, hogy a magyar sakk legnagyobb értéke a jövőben is a piros-fehér-zöld színeket képviselje a nemzetközi versenyeken. Ami bizonyosnak látszik: Madridban még magyarként ül asztalhoz Rapport.
    Legutóbb 15 éve, 2007-ben volt magyar sakkozó világbajnokjelölt, akkor Lékó Péter a mexikóvárosi nyolcfős tornán negyedik lett.
    A torna teljes díjalapja 500 ezer euró, s a győztes jövőre a világbajnoki címért játszhat, vagyis jogot szerez a regnáló világbajnok, a titulust kilenc éve birtokló norvég Magnus Carlsen kihívására. A páros vb-döntőt illetően is vannak azonban kérdőjelek, mivel Carlsen korábban kijelentette: csak akkor hajlandó újra világbajnoki finálét vívni, ha Alireza Firouzja nyeri a vb-jelöltek tornáját, mert más ellenfél nem motiválná. A sportág nemzetközi szövetsége, a FIDE Carlsen szavaira válaszul azt a határozatot hozta, hogy ha a norvég játékos nem ülne asztalhoz, helyére a vb-címről döntő párosmeccsen a világbajnok-jelöltek tornájának második helyezettje ugrik be.
      Rapport és Duda mellett a madridi mezőnyben ott van az iráninak született, de francia színekben versenyző, még csak 18 éves Firouzja (2793). A kínai Ting Li-zsen (2806) az orosz Szergej Karjakinnak az ukrajnai háború miatti kizárása után ülhet asztalhoz a tornán, neki a legmagasabb az Élő-pontszáma a résztvevők közül. Az olasz származású, de az Egyesült Államok színeit képviselő Fabiano Caruana (2783) 2018-ban vb-döntőt vívott és csak rapid partikkal kapott ki Carlsentől. Az orosz Jan Nyepomnyascsij (2766) az előző vb-döntőt vesztette el és FIDE-színekben versenyez ezúttal. Az amerikai Hikaru Nakamura (2760) Rapport előtt nyerte meg a Grand Prix-sorozatot. Az azeri Tejmur Radzsabov (2753) pedig 35 évesen a torna legidősebb indulója.
    Rapport Richárd madridi menetrendje:
 1. forduló (június 17.): Duda-Rapport
  2. forduló (június 18.): Rapport-Firouzja
 3. forduló (június 19.): Ting-Rapport
 4. forduló (június 21.): Rapport-Nakamura
 5. forduló (június 22.): Caruana-Rapport
 6. forduló (június 23.): Radzsabov-Rapport
 7. forduló (június 25.): Rapport-Nyepomnyascsij
 8. forduló (június 26.): Rapport-Duda
 9. forduló (június 27.): Firouzja-Rapport
10. forduló (június 29.): Rapport-Ting
11. forduló (június 30.): Nakamura-Rapport
12. forduló (július 1.): Rapport-Caruana
13. forduló (július 3.): Nyepomnyascsij-Rapport
14. forduló (július 4.): Rapport-Radzsabov
    Pontazonosság esetén rövidített játékidejű játszmák döntenek. Minden partiban 120 perc alatt 40 lépést kell megtenni, majd 60 perc alatt további 20-at. Ezután a sakkozók 15-15 percet kapnak a mérkőzés teljes befejezésére, a 61. lépéstől kezdve lépésenként 30 másodperc jóváírással.