Döntetlen a németekkel

Mix Online - Döntetlen a németekkel - Nyomtatható változat

főoldal - Sport
NS | 2022. 06. 12. 8:46:43
Döntetlen a németekkel A magyar labdarúgó-válogatott 1–1-et játszott a németekkel a telt házas Puskás Arénában a Nemzetek Ligája A-divíziójának harmadik fordulójában. A magyar válogatott jól játszott, megérdemelten harcolta ki a döntetlent.
A válogatott gyorsan, mesteri akció végén szerezte meg a vezetést, Fiola Attila szépen kanyarított középre, Sallai Roland veszélyesen fejelt kapura, Nagy Zsolt pedig könyörtelenül vágta a labdát a 112-szeres német válogatott Manuel Neuer kapujába. Csakhogy amilyen korán megszerezte a vezetést a válogatott, olyan gyorsan el is veszett az előny: három perccel később Jonas Hofmann – a kapujából kifutó Gulácsi Pétert becsapva – higgadtan értékesített egy kiugratást, a magyar védők hiába reklamáltak lest, az akció, a mozdulat hibátlan volt, az eredmény pedig máris 1–1.

A csoport eddigi statisztikái alapján fel kellett készülni rá, hogy a németek sokat birtokolják majd a labdát, hiszen a csoportmérkőzéseken kiemelkedően teljesítettek ebben, hatvannégy százalékos mutatójuk alapján ők a legjobbak, a Puskás Arénában mégsem nőttek ezen a téren a magyar együttes fölé.
Az első félidőben abszolút egyenlő partnerek küzdöttek, a jobb oldalon Fiola Attila a későbbiekben is veszélyt jelentett, Sallai Roland többször is lendületesen indult meg, a kemény védekezés pedig láthatóan nem tetszett a német támadóknak. A szünet előtti percekben beleerősített Németország, akadt két-három lehetősége, ám a félidő lefújása előtti pillanatokban mégis a magyar csapat szerezhetett volna (ismét) vezetést, de Manuel Neuer bravúrral védte Fiola Attila lövését.

Hej, ha ez is bemegy... (Fotó: Török Attila)
A válogatott játéka a fordulást követően is egységes volt. Az állandó szurkolói biztatás magas fordulatszámon tartotta futballistáinkat, akadtak szép megmozdulások a mezőnyben, ahogy az angolok és az olaszok, úgy a világranglista tizenkettedik helyezettje ellen is helytállt a nemzeti csapat. S ami fontos volt, nemcsak az eredmény, a válogatott futballja is rendben volt, védekezésben rendre kisegítették egymást a játékosok, és amint a vendégekhez került a labda, masszívabb lett a fal. A pálya belső részén Nagy Ádám és Callum Styles rengeteget futott, sokat voltak játékban, ám órányi futball után többet birtokolta a labdát a német együttes, az oldalvonal mellett Marco Rossi is heves kézmozdulatokkal jelezte, jöjjön kijjebb a csapat a tizenhatos előteréből, különben baj lesz...

A szövetségi kapitány néhány perccel később lépett is, az elfáradó Szalai Ádám helyére Ádám Martint küldte, és az erejével ugyancsak elkészülő, a térdét fájlaló Nagy Zsolt is lejött a pályáról, helyette Loic Nego állt be. A cserével annyi változott, hogy az addig jobb oldalon futballozó Fiola Attila átkerült balra, Loic Negónak pedig a jobb szélen kellett felvennie a ritmust. A pályán Gulácsi Péter is érezte, hogy némi nyugalomra lenne szüksége a csapatnak, mutatta a többieknek, ne rohanjanak előre, és igaza volt.
A németeknél Hans-Dieter Flick szövetségi kapitány a támadószekcióban cserélt, a hajrára érkezett a Bayern München támadója, Thomas Müller és a dortmundi Julian Brandt. Akadtak izgalmas pillanatok a kapu előtt, Willi Orbánnak nagyot kellett mentenie Timo Werner elől, Gulácsi Péter már verve volt. A támadás lehetősége így is megmaradt: a frissen beállt Ádám Martin fejessel próbálkozott, ám ekkor már leginkább előrevágott indítások szálltak előre – egy ilyenből Gazdag Dániel kis híján a léc alá lőtte a labdát. A játékosok összeszorított fogakkal küzdöttek, Marco Rossi sem bírt magával az oldalvonalnál, űzte-hajtotta előre labdarúgóit, ám önmagában az 1–1-es döntetlen is nagy siker a válogatottól.
 
A németeknél Hans-Dieter Flick tavaly nyári szövetségi kapitányi kinevezése óta még nem szenvedett vereséget a nationalelf, ezúttal sem, ám tizenkettedik mérkőzésén a magyar csapat megnehezítette a négyszeres világbajnok dolgát, sőt a meccs egyes periódusaiban veszélyesebben futballozott.

NEMZETEK LIGÁJA
3. FORDULÓ
A-LIGA
3. CSOPORT
MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG 1–1 (1–1)
Budapest, Puskás Aréna, 67 000 néző. V: José María Sánchez (spanyol)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á., Styles (Vécsei, 86.), Nagy Zs. (Nego, 69.) – Sallai (Gazdag, 76.), Szoboszlai – Szalai Á. (Ádám, 69.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kehrer, Süle, N. Schlotterbeck – Hofmann (L. Nmecha, 85.), Goretzka (Gündögan, 68.), Kimmich, Raum – Havertz (Adeyemi, 85.), Musiala (Brandt, 78.) – Werner (Th. Müller, 78.). Szövetségi kapitány: Hans-Dieter Flick
Gólszerző: Nagy Zs. (6.), ill. Hofmann (9.)