Tikkadt tájak

Mix Online - Tikkadt tájak - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2022. 06. 11. 9:02:46
 Tikkadt tájak Németország keleti régióiban, ha volt is némi esőzés pünkösdkor, s azóta is – szó szerint – égető probléma, hogy Brandenburgban gyakoriak az erdőtüzek. A Lengyel Köztársasággal szomszédos tartományban idén már bő másfél száz természeti katasztrófát regisztráltak: egyes szakemberek elsivatagosodást emlegetnek az Oderától nyugatra!
2022 eltelt közel félévében már 160 erdő tüzet regisztráltak Brandenburgban. Így nagy érdeklődés előz meg egy e témával foglalkozó tévéműsort. Júniusban tűzi műsorára a berlin-brandenburgi RBB közszolgálati csatorna Constantin Stüve és Nico Schmolke új filmjét. A német fővárost körülölelő tartomány klíma katasztrófájával foglalkozó tévé-doku címe: Der Kampf ums Wasser geht weiter. Vagyis A harc a vízért folytatódik. Egyrészt a hajdani NDK-ban telepített fenyvesek folyadék igénye a csapadékmentes periódusokban is magas. Másrészt, Berlinből – például a magas lakbérek miatt – mind több család költözött Brandenburgba, fokozva ezzel a vízfogyasztást.

A legaktuálisabb gondforrás, hogy miközben 2022 nyarán is hetekig nincs eső, az ipar és a háztartások/kertek vízigénye növekvőben van. Ezért is ellenezték annyian Németország legkorszerűbb, új járműgyárának építkezését. Magam is csodálkoztam azon, hogy a gyéren lakott Brandenburg tartományban és nem az Odera folyó túlsó partján, Lengyelországban építkezett Elon Reeve Musk. Persze a dél-afrikai születésű, szuper gazdag amerikai üzletember aligha szorul magyar zsurnaliszták tanácsára! Ám azon igen meglepődtek a Gigafactory toborzói, hogy az NSZK keleti szomszédjától alig érkeztek melósok, mérnökök a zöldmezős beruházással elkészült  grünheidei üzembe. Magyarán a víztartalékok kimerüléséhez szakember hiány is párosul.