A német foci gyökerei

Mix Online - A német foci gyökerei - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2022. 06. 09. 8:00:00
A német foci gyökerei Pár hónappal a novemberi, katari Vb küszöbén nem lustálkodnak a négyszeres világbajnok labdarúgók! Figyelemre méltó a germán titánok menetelése az év végi, (FIFA World Cup Qatar 2022) nemzetközi show előtt! Érdemes a 20. századi kezdetekre is visszapillantani!
Múlt novemberben Wolfsburgban ugyebár Deutschland-Lichtenstein labdázás (9:0) volt. A gólzáporral egyben a korábbi szövetségi kapitánytól, Jogi Löwtől is szépen elbúcsúztak a drukkerek és a játékosok. A hó közepén Örményország kontra NSZK nemzetközi visszavágó volt Jerevánban (1:4)! Hosszú szünetet követően 2022. március  26-án Izrael legfürgébb focistái csatáztak a német gólgyárosokkal. Majd Amszterdamban gurult a labda (1:1). A Holland Királyság kontra Németország meccsek mindig forró hangulatúak... ez igaz az Itália – NSZK találkozókra is. A Hansi Flick fiúk következő összecsapása (UEFA Nations League 2022/23) június 4-én volt az olaszokkal (1:1)! Majd az angolok ellen is hasonló eredményt értek el. Legközelebb pedig Budapesten rúgják a bőrt...
De honnan indult az idén ötödik világbajnoki címről álmodozó német focisták sikerszériája?  1933-ban komoly változást hozott Otto Nerz labdarúgó edző és a germán sport hétköznapjaiban.  Benito Mussolini csizmaországában az 1934-es labdarúgó világbajnokságon a házigazda olaszok lőtték a legszebb gólokat, s a rövid életű Csehszlovákia ezüstérmes lett. A Nerz team is kitünően szerepelt. Harmadikok voltak a nemzetközi viadal mezőnyében. 
A '36-os berlini ötkarikás versenyek előjátékaként 1935-ben a „Nationalelf” közel másfél tucat alkalommal lépett pályára külföldi együttesekkel. Tizenháromszor győztek, csupán a spanyolok, a svédek és az angolok törtek borsot a karlengetős sportolók, drukkerek orra alá. A XI. nyári olimpia is jól indult Berlinben. A 9:0-ás diadal a luxemburgi labdarúgó válogatott ellen, mintha könnyelművé tette volna a tapasztalt birodalmi trénert.  Németország csapatát 0:2-re megalázták a norvég labdazsonglőrök.

A berlini Olympiastadion fiaskója után Nerz addigi asszisztense, Sepp Herberger lett 1936 őszétől a germán labdarúgó válogatott birodalmi trénere. (Majdan 1954-ben, Bernben ő vezette sikerre Puskásék aranycsapata ellen a svájci Vb-n Deutschland stoplis brigádját.) S mi lett a kegyvesztett vezetőedző sorsa a második világháború küszöbén? 1938 májusáig még a srácok körül pepecselhetett a sportág szakhivatalának referenseként. Utána a Német Testkultúra Főiskoláján kapott professzori megbízást, majd direktora lett az oktatási intézménynek. A  hazája foci válogatottját egy évtizeden át irányító, (70 nemzetközi rangadóra felkészítő, 42 alkalommal diadalmaskodó) 53 esztendős ex-trénert letartoztatták a Vörös Hadsereg egyenruhásai. A romos fővárosból, az attól északra fekvő, sachsenhauseni „Speziallager”-be deportálták 1946-ban. Otto Nerz szovjet fogságban hunyt el 1949-ben, röviddel azelőtt, hogy hivatalosan is megalakult az NSZK és az NDK.