Viktória története

Mix Online - Viktória története - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2022. 06. 12. 8:00:00
Viktória története Amikor április 8-án az Óbudai Társaskörben játszott a Budapest Klezmer Band, a Hegedűs a háztetőn blokk sem hiányozhatott a műsorból és persze Jávori Fegya egy odesszai kocsmadalt is előadott, mert hát a háborút sem lehetett kizárni. És ezután következett az est meglepetése, amikor Jávori a színpadra szólított egy ukrán énekesnőt.
Több ukrán művész is útra kelt, mióta kitört a háború, s közülük jó néhányan érkeztek Magyarországra. Mindenfélét hallottak a szomszéd országról, de sejtelmük sem volt, hol szállnak le a vonatról, hol fognak aludni, enni és másnap mit kezdenek magukkal. Egy zenésznek, énekesnek sem könnyű, bár az ő nyelvük nemzetközi. Viktoria Voronyina opera énekesnő Ivano-Frankivszk nevű kisvárosban lakott és nemcsak oroszul, angolul is jól beszél. Márciusban, amikor közeledtek az orosz csapatok, felszállt az első vonatra, amely külföldre indult. Az már az ő szerencséje is, hogy éppen Magyarországra érkezett. Nem volt itt ismerőse, viszont gyorsan feltalálta magát, s két hét múlva már felléphetett egy opera áriával a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, az ukrán menekültek javára rendezett jótékonysági koncerten, az ugyancsak Ukrajnából áttelepült Teszter Nelli zongoraművész, Nógrádi Gergely kántor és Gerendás Péter énekes-dalszerző mellett a Budapest Klezmer Banddel. Ott ismerte meg Jávori Fegyát, aki a koncert után meghívta Viktóriát az Óbudai Társaskörbe.

A tudósítások szerint "a sudár, szép arcú, varázslatos hangú énekesnő egy himnikus és egy könnyedebb, évődő hangvételű dalt adott elő." Fegyától tudom, hogy a koncert előtt találkoztak a Fészek klubban és megegyeztek, hogy két ukrán népdalt fog énekelni és ez jó döntésnek bizonyult, Viktóriának zajos sikere volt. Dicsérték a ruháját is, de ennek külön története van. Vass Lajos, az Óbudai Társaskör elnöke ugyanis elmesélte Lukéj Gabinak, akinek divatszalonja is van, bár mostanság inkább a festményeiről hallunk, hogy Viktória lesz az est fénypontja, de nincs igazán elegáns fellépőruhája. Felhívták Jávori Fegyát, aki átadta a telefont Viktóriának és így kiderültek az énekesnő méretei és hamarosan elkészült a fekete csipkeruha. Tökéletesen illett az énekesnőre, de cipője sem volt, azt Gabi a Váci utcában vette és még sminket is vitt Viktóriának, hiszen abból is saját márkája van. Viktória volt az est meglepetése és nemcsak hangjával, a megjelenésével is elbűvölte a közönséget.

Ez a történet lehetne egy ukrán vagy egy magyar népmese, de csak egy valóság-show. Társaságban hallottam, miközben az ukrán énekesnőt kivéve, minden szereplőjét személyesen ismertem, de ők nem dicsekedtek el vele, még Jávori Fegya sem mesélte, amikor a Fészek klubban a Mix Magazinbéli interjú készült. Igaz, egyikük sem rendszeres szereplője a bulvár sajtónak, nem a nyílt színen élik az életüket, csak segítenek, ha tudnak.