Ucuhubát az Apura!

Mix Online - Ucuhubát az Apura! - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Bajnóczy Bella | 2022. 06. 14. 8:00:44
Ucuhubát az Apura! Apu férfi, anyu nő és lesz még a benzin nyócszáz forcsi! Ez lehetne a szlogenje a közelgő Apák Napjának, amely világi ünnepnap és amelyet Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepelnek - olvasható a Wikipedia meghatározása, melyhez hozzátoldották, hogy az apák szerepének fontosságát számos pszichológiai tanulmány is igazolja. Jegyzem megfele, hogy számtalan apa számtalan pszichológiai tanulmány elolvasása nélkül is tisztában van saját szerepének fontosságával. Lehet persze, hogy néhány anya erről csak számtalan pszichológiai tanulmány elolvasása után értesül.
Már megint egy hamis és művi ünnep, amit június harmadik vasárnapján k e l l  megünnepelni. Május első vasárnapja Anyák Napja. Ez nagyon rendben van. Május utolsó vasárnapja Gyermeknap. Ez is nagyon rendben van. Június harmadik vasárnapja, Jusztin, Arany és Tina nevének napja pedig Apák Napja, amelynek ötlete természetesen az Újvilágból hajózott át hozzánk. Honnan máshonnan hajózott volna? A virágkereskedők persze nincsenek elájulva az ötlettől, ez az ünnep nem az övék, ilyenkor alig csilingel a kasszagép, az Apák Napjának a kereskedelmi adatok szerint elsősorban a műszaki cikkeket és a szerszámokat forgalmazó üzletek örülnek, ha örülnek. Apaünnep ide, Apaünnep oda, én még nem találkoztam például apanapos akciókkal, amolyan blekfrájdéjes mézesmadzagokkal a műszaki cikkeket és a szerszámokat forgalmazó üzletekben, mondjuk Black Sunday avagy Daddy's Day címmel. 

Mindenesetre az illóolajipar és a férfiszépségipar is ráharapott az Apuünnepre, én például már kaptam esszenciális ajándékötleteket az idei Apák Napjára. Ezek esszenciája:  Apu ne csak jól nézzen az idei Apák Napján, hanem finom illata is legyen!  Férfias illata magabiztosságot sugározzon, az egyéb arcszeszek szintetikus illata nélkül! S persze, ne feledkezzünk el Apu bortválkozó cuccairól sem! A hidratáló szőlőmagolaj és olívaolaj, s persze, a mangó- és kakaóvaj kombinációjával született  luxus borotválkozókrém súrlódásmentes borotválkozást tesz lehetővé. A magabiztosság és határozottság érzését növeli az az olaj is, aloét és ucuhuba magolajat tartalmaz, és erőteljes hatást kölcsönöz minden zuhanyozásnak. Ucuhubát az Apu bőrire! Segíts Apunak, hogy kapcsolódjon a testéhez-lelkéhez-szelleméhez a jasmine, cinnamon és ocotea olajokat tartalmazó édes és fűszeres illat! Kapcsolódj a valódi erőforrásaidhoz, ne csak kövesd az álmaidat, hanem üldözd őket! Egy kemény nap után, kényeztesd Aput Szent szantálfa illóolajjal, amely felemelő, édes és melengető illattal rendelkezik! Ám vannak olyan illóolajok is,amelyek segítenek felturbózni Apu bátorságát és önbizalmát! Ez a keverék az életerős és exkluzív, energetizáló és fölemelő illat arra ösztönöz, hogy kedvesen, együttérzéssel és tisztelettel bánjon másokkal!

Huh! Jó lehet majd Apunak lenni az Apaünnepen! Erre a világi ünnepnapra egyébként az interneten már fellelhetők az Apák Napjára született, igazán nagy formátumú versikék, a húsvéti locsolkodó versek színvonalát is alul lihegő gagyi köszöntők, de hát mit lehessen tudni, bizonyára van apa, aki majdan meghatódik ezektől. Mi több, némely óvodákban talán már készülnek az apák napi ünnepi műsorokkal. Néhány éve volt egy Vállvetve Apával elnevezésű  akció, amely arról szólt, hogy az édesapák intézményesen bevihették a gyerekeiket a munkahelyeikre. Citálom az akkori közleményt: "Ezáltal az apa és gyereke minőségi időt tölthetnek együtt, a lányok-fiúk megismerhetik, mit csinál az édesapjuk, látják őt kompetensen döntést hozni, hozzáértően elvégezni feladatokat. A Vállvetve Apával nap hiánypótló gazdasági jelentőséggel is bír: elengedhetetlenné vált, hogy a gyermekek konkrét munkahelyeket és dolgozó felnőtteket lássanak." 

Ha nem ez a Vállvetve Apával, a gyerekek nyilván soha nem látnak konkrét munkahelyeket és dolgozó felnőtteket. S tessék mondani, nem inkább otthon, a családban és nem csupán az év egyetlen, erre a célra kinevezett napján kellene eltölteni együtt azt a "minőségi időt"?  Hiánypótló lélektani jelentőséggel is bírna. Miként az is, hogy e közlemény egyik mondatán lovagolhatnának a válásokat követő gyermekelhelyezési perekben: "Pontosan tudjuk, hogy milyen pótolhatatlan szerepe van az apáknak a gyerekeik felnevelésében."
Tudni kellene. Vállvetve Anyával, Ügyvéddel, Bíróval.