Isten óvja a királynőt!

Mix Online - Isten óvja a királynőt! - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Regös Gábor | 2022. 06. 08. 8:00:08
Isten óvja a királynőt! II. Erzsébet királynő ebben az évben ünnepli uralkodásának hetvenedik évfordulóját. Ilyen hosszú ideig még senki nem uralkodott ebben az országban, sejtem máshol sem nagyon az egész világon. Platinajubileum, hetven év ez egy mondatban elfér. Bezzeg ennyi idő alatt mennyi minden történt Nagy Britanniával is! Az egyik legújabb dolgot említve a történelmében, először belépett az Európai Unióba, majd elsőként kilépett belőle.
Ez volt a Brexit, amit azóta millióan sajnálnak, de persze sokan nyilván örülnek is neki. Erzsébet királynő hihetetlen uralkodó, az elmúlt hosszú évtizedekben sok nehéz politikai problémát kellett megoldania a birodalomban, de olykor a családja sem kímélte. A brit királyi ház egyik legnagyobb botránya Diana hercegnő körül alakult ki, aki belépett a királyi családba, hiszen Károly herceg felesége lett, majd a híres és hírhedt BBC interjú után elvált tőle. Igaz, nem sokáig élvezhette a “szabadságot”, mert halálos autóbalesetben, vitatott körülmények között életét vesztette Párizsban.

Visszatérve II. Erzsébet királynőre. 1952. február 6. óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a Nemzetközösség tagjainak királynője, a Nemzetközösség és az anglikán egyház feje, a hit védelmezője. A leghosszabb ideje regnáló brit uralkodó, és egyben a legrégebben hatalmon lévő női uralkodó a világon. Volt baja bőven az elmúlt hetven évben, de azt hiszem az egyik legszomorúbb pillanat az életében Fülöp edinburgh-i herceg elvesztése volt. Fülöp herceggel 1947-ben házasodtak össze, ami a herceg haláláig 2021-ig tartott. Négy gyermekük született:  Károly walesi herceg, András yorki herceg, Anna brit királyi hercegnő, Edward wessexi gróf. A királynő nagy állatimádó, a lovak és kutyák igazi rajongója. Mindkettő a szenvedélye volt, még az elmúlt pár évben is lehetett látni néhány lovas fotót róla. A kedvenc kutyafajtája a corgi, amiből évtizedek óta mindig volt a királynő környezetében. 

Elképesztő élete szinte nyitott könyv volt az alattvalók előtt, hiszen megszámlálhatatlan hivatalos megjelenésének se seri se száma nem volt. Azt hiszem, a britek nem véletlenül imádják a királynőjüket, aki szó szerint vette, hogy az általa imádott Nagy-Britanniát amíg csak bírja szusszal, szolgálni fogja. Isten óvja a királynőt!