Alföldi jutalomjátéka

Mix Online - Alföldi jutalomjátéka - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Regös Gábor | 2022. 06. 03. 8:00:47
Alföldi jutalomjátéka A Network, azaz Hálózat című színdarab jelenleg Budapest egyik legérdekesebb előadása, a Centrál Színházban látható. Sidney Lumet 1976-ban készített Oscar-díjas amerikai film adaptációja. Fura, hogy hiába múlik az idő, a téma mégis talán aktuálisabb, mint kellene.Az eredeti filmben nem kisebb szereplők voltak, mint Peter Finch, aki a főszereplő műsorvezetőt alakította és Faye Dunaway, aki Diana Christensen bőrébe bújt. A történet egy híradó stúdiójában játszódik.
Fura, hogy hiába múlik az idő, a téma mégis talán aktuálisabb, mint kellene.Az eredeti filmben nem kisebb szereplők voltak, mint Peter Finch, aki a főszereplő műsorvezetőt alakította és Faye Dunaway, aki Diana Christensen bőrébe bújt. A történet egy híradó stúdiójában játszódik. A huszonöt éve az UBS csatornán futó hírműsor nézettsége esik, ezért úgy dönt a vezetőség, hogy Howard Beale műsorvezetőnek (Alföldi Róbert alakítja) távoznia kell. 

A magányos és kicsit alkoholista Howardnak ez a műsor jelenti az életet, ezért egy hirtelen ötlettől vezérelve élő adásban közli, hogy egy hét múlva élő egyenes adásban öngyilkos lesz. A bejelentésre kitör a pánik. A műsor nézettség hirtelen megnő. Ekkor jön a csavar a színdarabban, mert egy-két karrierista vezető/szerkesztő/producer rájön, hogy Howard igazi aranybánya. Az idegösszeomlás szélén álló, addig decens és konzervatív Howard ugyanis átmegy egy félőrült, mérges pszichopatába, ami váratlan sikert és nézettséget hoz a műsornak. 

Zseniális darab, Puskás Tamás rendező szinte egy komplett filmet varázsolt a színpadra. Kőkemény, bár szerintem egy kicsit azért túltolták az aktuálpolitikát benne, de lehet, hogy ezt csak én gondolom így. Alföldi Róbert jutalomjátéka ez a szerep. Csak néztem a Nemzeti Színház egykori igazgatóját, ahogy a darabban szép lassan átalakul és nem tudtam elvonatkoztatni a személyes sorsától. Hogy az egykor meghatározó hatalommal bíró művész, hogyan válik lassan egzaltált, önelégült prófétává. 

Kiváló a szereplőgárda, például László Zsolt/ Max Schumacher, Martinovics Dorina/Diana Christensen, aki olyan erővel és rémisztő keménységgel hozza a karrierista és gátlástalan mosolygós “gyilkost”, hogy minden elismerést megérdemel. Fehér Tibor/Frank Hackett, aki a kor fiatal és törtető figuráját alakítja, akit semmi és senki nem érdekel csak a nézettség, pénz és  a hatalom.

Persze még többen is vannak, de szeretnék egy pillanatra megállni, mert felvételről Bodrogi Gyula/Arthur Jensen is feltűnik néhány percre a hatalmas képernyőn, de az a pár pillanat beleég az ember agyába. Bodrogi ebben az egy jelenetben is mennybe megy, egyszerűen egy másik ligában játszik. Szóval, hogy őszinte legyek meglepett a darab magas színvonala, lendülete és az egész összképe, a mondanivalójáról nem is beszélve.Az adható 10 csillagból 9,1-et adok az előadásra.