Vágvölgyi tévedése

Mix Online - Vágvölgyi tévedése - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2022. 06. 07. 8:00:50
Vágvölgyi tévedése Kirúgták Vágvölgyi B. Andrást, aki hajdan a Magyar Narancs főszerkesztője volt, most pedig a ferencvárosi önkormányzat megbízásából 9 magazin címmel szerkesztette a kerületi lapot. Remek kis lap volt, de ahogy Révész Sándor is említi, pártos, s ezért ő is kirúgta volna Vágvölgyit.
Sajnos Révésznek igaza van, amikor azt írja a hvg.hu-n, hogy "önkormányzati lap nem lehet pártos. Nem lehet az önkormányzati többség politikai irányzatának a fóruma. Sem magas, sem alacsony színvonalon, se jól, se rosszul, se tisztességesen, se tisztességtelenül. A 9 magazin azt tette kicsiben, többnyire tisztességesen és színvonalasan, amit a kormány közmédiája tesz nagyban, tisztességtelenül és alacsony színvonalon."

Amikor ekézzük a köztévét, hogy a mi pénzünkön csak 4 évente engedi be az ellenzéki képviselőket és szemérmetlenül nyomja a kormánypropagandát, akkor a sajtószabadságról beszélünk. Ám ez akkor is érvényes, amikor egy ellenzéki önkormányzat lapot ad ki. A kerületben ugyanis jobboldali emberek is vannak, akik nem kíváncsiak a másként gondolkodók nézeteire, az viszont érdekli őket, mi történik a kerületben.

Persze, értem én, hogy nagyon nehéz önuralmat, demokráciát gyakorolni, amikor a sajtó 90 százaléka a kormány kezében van és így a választásokon is előnyből indulnak, de ez a sajtóetika. A többség nem gyakorolhat elnyomást, teret kell adni a másik oldalnak is, s egy önkormányzati lapnak pedig elsősorban a kerület életéről kell számot adnia. A politikát nem lehet száműzni, de az arányokat be kell tartani, s akkor is igaz, ha a fideszes vezetésű önkormányzatok nem ezt az utat járják. Lásd például az V. kerületi lap. A rossz példa sajnos ragadós.