Ha hülye vagy, maradj otthon!

Mix Online - Ha hülye vagy, maradj otthon! - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2022. 06. 02. 8:00:00
Ha hülye vagy, maradj otthon! Másfél tucat alkalommal karácsonyoztam, nyaraltam Mallorcán. Szeretem Spanyolországnak ezt a csücskét! Ezért is fáj, ha a külhoni vendégek barom módjára „szórakoznak” - mások egzisztenciájának rovására! Mi is történt június küszöbén? Nos, tüzet fogott a "Why Not" elnevezésű vendéglátóipari egység.
A tragédia kapcsán tizenhárom német turistát vett őrizetbe az ibériai hatóság. Ügyükben a napokban dönt a sziget bírósága. E hetekben a klubok zöme kinyithatott és seregnyi szálloda, bár, terasz, diszkó várja a külföldieket. Van bőven dolguk a mentősöknek és a rendfenntartóknak. Így májusban 25-30 fok körüli nappali hőmérséklettel csábítja a vakációzni vágyókat a Spanyolországhoz tartozó Baleárok. Alice Klotznak, a strand közeli „Why Not” szórakozóhely és étterem német tulajdonosának is jól indult a tavaszi szezon, ám most mintegy 150 ezer eurós kár érte. A vendéglátóipari egységével közös épületben lévő hotel erkélyéről ugyanis az „agyas”, részeg honfitársai cigaretta csikkeket pöcköltek a „Miért ne” nádtetejére. Ami tüzet fogott és teljesen leégett.

A Guardia Civil őrizetbe vette a tizenhárom piromániás dohányost. A hatóság igyekszik kideríteni, hogy szimpla ostobaság, avagy szándékos gyújtogatás áll-e a katasztrófa hátterében. Szerencsére csupán két személy szenvedett (könnyebb) sérüléseket. De a mulatóhely így is csak júniusban nyílhat meg ismét. Szóval nem unatkoznak a mallorcai zsaruk, hiszen több lopási, testi sértési ügyben is nyomoznak. Az áldozatok nem ritkán – piás – külföldi állampolgárok. Tapasztalatból írom, hogy az Európai Unióból kifarolt britek és a skandinávok, meg a németek, hollandok, lengyelek, magyarok is szeretik a (szinte) garantált napsütést. Mallorca, Ibiza és Gran Canaria mellett a Costa del Sol és Costa Blanca is igen csábító. E hetekben újabb (maszkmentes!)  turisták árasztották el a Baleárokat. Sokan már fürdőznek, szörföznek a szigetcsoport valamelyikén a Földközi-tengerben, avagy lubickolnak a fűtött hotel medencékben.

Noha a koronavírus-járvány lassan két és fél esztendővel ezelőtti kirobbanása óta látványosan visszaesett az idegenforgalom Dél-Európában is, Mallorcán jó a hangulat. Hiszen nyárias a klíma, de sajnos ez sokakat könnyelművé tesz. A hó derekán egy 34 éves brit férfi hotelszobája hetedik emeleti erkélyén tartott tornaórát. Hitvese filmezte, midőn szerelme a mélybe zuhant és szörnyethalt. Nem tudták megmenteni annak a 31 esztendős holland legénynek az életét sem, aki májusban a 25 méter magas partról akart a tengerbe ugrani. A csónakban ülő és kamerázó felesége döbbenten látta, hogy a víz helyett egy sziklán ért véget kedvese „mutatványa” és élete. A "Diario de Mallorca"  című helyi lap cikke szerint az ilyen és hasonló tragédiák főszereplői jobbára alkohol és/vagy drog hatása alatt hősködnek. Utoljára...