Három drón ára

Mix Online - Három drón ára - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2022. 06. 04. 8:00:00
Három drón ára Három drónért adta el az Euróviziós fesztiválon győztes ukrán zenekar a díját, hogy azon három drónt vehessenek. Sok pénz a 900 ezer dollár, amit a Facebookon megadtak a díjét, s csapat tagjai bizonyára el tudták volna költenek, illetve a szegény országban, ahol az átlagnyugdíj 30-40 ezer forint, életük végéig megélhettek volna belőle.
Nem az a kérdés, amit előbb Csehországban, majd Szlovákiában feltettek, hogy hányan harcolnának a hazájukért, s e szerint mindössze 20 százalék válaszolt igennel. Magyarországon Tarjányi Péter rendelt hasonló felmérést, ahol némileg jobb eredmény született, de a megkérdezettek 15 százaléka így is azt nyilatkozta., hogy háború esetén azonnal elhagyná az országot. Nos, ezek után azt olvasni, hogy egy ukrán zenekar, amely talán soha többé nem arat ily győzelmet és nem kap egy kalap pénzt a díjjal, azonnal pénzzé teszi azt, hogy a hazájának segítsen, megdöbbentő. Persze, olvastunk már effélét, hogy az ukrán teniszező hazatért., hogy fegyverrel harcolhasson az oroszok ellen, vagy amikor Kijevet támadták, Klicskó polgármester is azt mondta, hogy sohasem hagyja el a várost, ha kell, inkább fegyvert fog. Egyébként meg, ha a cseheket, szlovákokat, vagy bennünket megtámadna egy agresszor, akkor minden más lenne, mint a felmérésekben. Más a papír és más a valóság, a hazaszeretet nem tanítható és nem a honvédelmi ismeretekből származik és még csak nem is azon múlik, hogy valaki hányszor énekli el meccs előtt és meccs után a himnuszt.

A háború persze messze van, vagyis dehogy van messze, csak sokan nem tudják felfogni. És nem diploma kérdése, a minap a Bochkor műsorban ez volt a téma, s a meghívott vendégek, akik az átlagnál felkészültebb, tájékozottabb emberek, azon elmélkedtek, hogyan nyerhette meg az ukrán zenekar az Eurovizíós fesztivált. Már a téma felvetése is kiverte nálam a biztosítékot, de amiket összehordtak Bochkor vendégei, az volt ám az igazi baromság. Mintha nem tudnák, hogy Ukrajna háborúban áll és mellesleg azt sem lehetett elvitatni, hogy a dal jó volt. És azt a tényt a műsorvezető is elfelejtette közölni, hogy a fesztivál közönsége nem mindig magára a dalra szavaz, sokkal inkább a nemzetre, hogy az mennyire szimpatikus neki. Emlékszem, amikor például a Nox indult, meglepően kevesen voksoltak rá, pedig az egyik legjobb dal volt a mezőnyben. Már akkor sem voltunk elég népszerűek Európában. Talán épp ezért nem indultunk az utóbbi években.