Sok turista, kevés pincér

Mix Online - Sok turista, kevés pincér - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2022. 05. 29. 8:00:00
Sok turista, kevés pincér A Hanza-városok szövetségéhez gazdasági és biztonsági okokból a középkorban csatlakozó Berlinben gátak, hidak, folyami kikötők, lakóházak épültek. A közlekedési csomóponttá vált településen a 15. században úgy 10 ezren éltek. Elmosolyodom: ma körülbelül ennyi szakácsra és felszolgálóra lenne szükség a német főváros vendéglátóiparában.
Május második felében látványosan felélénkült Berlin idegenforgalma. Sok turista nem is sejti, hogy egy 785 esztendős településen barangol. Hiszen ez első dokumentumok Cöllnről (Ó-Kölln-ről), a mai főváros szerves részéről már 1237-ben említést tettek . Hagyományosan ezt a „dátumot” ünneplik a polgárok a metropolisz születési éveként, noha maga Berlin neve csupán 1244-es keltezésű okmányokban fedezhető fel. A textil, hal, tej, fa és gabona kereskedelemben élen járó ikertelepülés a 14. században olvadt össze. A Hanza-városok szövetségéhez gazdasági és biztonsági okokból csatlakozó Berlinben gátak, hidak, folyami kikötők, lakóházak épültek. És természetesen a piacok is hozzátartoztak a - falusias jellegének csak lassan búcsút mondó - város képéhez. A közlekedési csomóponttá vált régióban anno mintegy 10 ezren éltek. 

Vérzivataros, de a kereskedelem, a kézműipar és a mezőgazdaság fellendülését hozó, több emberöltőnyi korszaknak kellett eltelnie ahhoz, hogy rendeződjenek a hatalmi viszonyok a Keleti-tenger és a Német Középhegység között elterülő tájon. A termőföldekben bővelkedő, stratégiai fontosságú vidékhez köthető, magyar vonatkozású évszám Berlin és környéke históriájában, hogy 1415-ben Zsigmond német császár és magyar király (a fővárost napjainkban is körülölelő) Brandenburg tartományt Hohenzollern Frigyes nürnbergi grófra ruházta át. A bajor gróf I. Frigyes választófejedelemként nem csak a történelemkönyvekbe vonult be, hanem Berlinbe is. Bizony az ős-idegenforgalom, a külföldiek megjelenése általában háborúval járt. Így van ez 2022 kora nyarán is, amikor már 700 ezer ukrán „turista” tartózkodik az EU lenépesebb államában, sokuk éppen a Spree-cityben. De erről majd egy másik történelem órán lesz szó!