Igazság

Mix Online - Igazság - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Regös István | 2022. 05. 21. 8:00:57
Igazság Hogy micsoda? Néztem vitapartneremre, már ideges volt, nem értette, miként lehet olyan kérdést feltenni, hogy mi az igazság? Egy csendes nyári este pontosan alkalmas arra, hogy az élet dolgairól beszélgessünk, ilyen alkalommal került szóba, az igazság mibenléte. Tegye fel a kezét aki erre tud válaszolni! Hiszen naponta eldöntendő kérdések tömegét nem válaszoljuk meg, ezért aztán rengeteget tévedünk.

Vélt vagy/és valós igazságok

A feleség elsózta a levest, a férj belenézett a szomszédasszony szemébe, s ezt meglátta a feleség. A férj pedig megpróbálta megmagyarázni, hogy semmi kapcsolatuk nincs a szomszédságon kívül. Elmondta, hogy naponta néhányszor találkoznak a liftben, a közértben és ennyi. A kérdés az, elhisszük-e a másiknak, hogy az igazságot mondj-e vagy sem? Nem azért a húsz fillérért, de nem is értem, miért ilyen fontos tisztázni, hogy ki mit gondol igazságként. Mégis mindenki úgy ragaszkodik hozzá, hogy neki legyen igaza, mintha attól függene az élete. Pedig egy frászt! Vitatkozunk például azon is, hogy jó volt-e a színházi előadás, a végén szinte már ordítozva és mi az eredmény? Hogy egy hétig nem állunk szóba egymással, vagy diadalittasan távozunk a mi vélt vagy valós igazságunkkal.

 

Tanmese a paprikás krumpliról

Aztán mit csinálunk? Eldicsekszünk a munkahelyünkön? Akkor van pechünk, ha egy helyen dolgozunk és mind a ketten elmeséljük, hogy nekünk van igazunk. Nem neki, hanem nekem. Ő meg mosolyogva és büszkén vallja meg a többiek előtt, hogy neki van igaza. Pontosan úgy van ez a nagypolitikában is, mint a háztartásban. Emlékszem, apám legjobb barátja minden pénteken meglátogatott minket, amolyan paprikás krumplis ebédre. Egyszer, nem tudom mi történt ezzel a baráttal, azt találta mondani a szókimondó apámnak, hogy negyven év után bevallhatja - azóta barátok ugyanis -, ő  a paprikás krumplit hidegen szereti. Az én apám erre azt mondta, hogy a negyven év alatt egyszer sem ettük hidegen a paprikás krumplit és akkor ezt örömmel vállaltad! Gondoltuk mi. De hidd el,a hideg paprikás krumpli egészségtelen és csak melegen jó! A barát először halkan azután kicsit hangosabban tiltakozott, mintha neki lenne igaza. Nem szóltam semmit! – mondta - Vendégségben nem illik válogatni és nem is tudom, miért most jutott ez az eszembe, és íme, most vitatkozunk rajta, de azért abbahagyom, mert vendég vagyok. Egyébként pedig, mondj, amit akarsz, úgyis nekem van igazam!

 

Az igazság önálló és harcképes

És attól kezdve elhalt a barátságuk. Apám hiába magyarázta, hogy neki van igaza, mert a paprikás krumpli csak melegen jó. Na most, képzeljék el hölgyeim és uraim, hogy  a nagyvilágban hány jelentőségteljes probléma vár megoldásra. de nem jut előre senki mert látszólag mindenki a saját igazát védi. Folyamatos csatározás zajlik, és senki nem fogja tudni és eldönteni, kinek van igaza. Az igazság önállóan él, mert harcképes,  meg tudja védeni a saját véleményét és különben is, szerintem kitaláljuk az abszolút igazságot, melyről az irodalomban is sokat olvashatunk, például Arany János versében, A fülemilében.

 

„Mit sem tud a corpus juris;
Mígnem a bíró, haraggal
Ráütvén a két zsebére
S rámutatván a két félre,
Törvényt monda e szavakkal
A szegény fülemilére:
Hallja kendtek!
Se ide nem, se oda nem
Fütyöl a madárka, hanem
(Jobb felől üt) nekem fütyöl,
(Bal felől üt) s nekem fütyöl:
Elmehetnek”

 

Hát ilyen az igazság és kérek mindenkit, hogy nem vitatkozzon velem, mert úgyis nekem van igazam…