Nagylelkű németek

Mix Online - Nagylelkű németek - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2022. 05. 22. 8:00:00
Nagylelkű németek Az elmúlt hetekben több százezer ukrán, zömében idős és fiatal nők, valamint gyerekek érkeztek Németországba. A berlini és hannoveri elosztó központok túlterheltsége miatt tavasztól Cottbusban is fogadnak rászorultakat. Sőt, tárgyi és készpénz adományokkal is támogatják az emberek az orosz agresszió áldozatait.
A Spree-metropolisz utcáit járva, mind gyakrabban találkozni ukrán rendszámú öreg kocsikkal, de luxus terepjárókkal is. Becslések szerint eddig bő félmillió háborús menekült lépte át a német-lengyel határt. Ám májusban ellenkező irányba is sokan utaznak, s térnek vissza hazájukba. Mivel a 90 napos, vízummentes tartózkodás legális az NSZK-ban, a hivatalos statisztikákban „csupán” a mintegy 700 ezer regisztrált/segélyezett szerepel. Maguk a helybéli polgárok – a komoly infláció ellenére – sem verik fogukhoz a garast. Márciusban több, mint 8,7 millió fő, összesen 912 millió eurót adományozott a rászoruló háborús menekültek javára. S áprilisban, májusban is folytatódott a jótékonykodás!

Talán ezen bőkezűség is az oka, hogy február óta 'oly sok ukrán állampolgár, 69 százalékban idős és fiatal nők, valamint gyerekek utaztak be Németországba. A berlini és hannoveri elosztó központok túlterheltsége miatt immáron Cottbusban is napi átlag egyezer külföldit fogadnak, akik kipihenhetik magukat, avagy gyorsan tovább utazhatnak. Teltházról még nem beszélnék, ám fontos, hogy Michael Stübgen (CDU), Brandenburg tartományi belügyminisztere bejelentette, hogy tavasztól naponta {maximum} öt vonatszerelvényt tudnak fogadni a szomszédos Lengyelországon keresztül érkező ukránokkal. A cottbusi főpályaudvarról főleg vasúttal és busszal szállítják tovább NSZK-szerte, illetve az EU más tagállamaiba az orosz agresszió áldozatait. A Luftwaffe speciális „kórházi” repülőgépeivel, mind több sebesült civil és katona is érkezik a német klinikákra az ukrán-lengyel határ térségéből.

Holger Kelch (CDU) a 100 ezer lakosú dél-brandenburgi város, Cottbus főpolgármestere szerint településükön – egyelőre – még bőven vannak szabad szálláshelyek, például a koronavírus-járvány miatt korábban bezárt hotelekben. De a térségben maradni akaróknak módjuk lesz a közeli, kisebb városokban is regisztráltatni magukat. A túlzsúfolt berlini és hannoveri „forgószínpadok” mentesítésétől az adminisztrációs feladatok elvégzésének gyorsulását várja a hatóság. Az eddigi tapasztalatok szerint az ukrán háborús menekültek egy része az NSZK-ban élő rokonaihoz, ismerőseihez költözik be, akik jobbára fuvarozásukról is gondoskodnak. Húsvét óta ismét van rendszeres busz közlekedés Berlin, Varsó, Prága és Kijev között, miként  Budapestről is elérhető Lviv, illetve az ukrán főváros.